hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj smjese fenolnih spojeva na preživljavanje bakterije Listeria monocytogenes u mesu

María José Rodríguez Vaquero ; Reference Center for Lactobacilli (CERELA), Chacabuco 145, AR-4000 Tucumán, Argentina
Pedro Adrián Aredes Fernández ; Reference Center for Lactobacilli (CERELA), Chacabuco 145, AR-4000 Tucumán, Argentina
María Cristina Manca de Nadra ; Faculty of Biochemistry, Chemistry and Pharmacy, National University of Tucumán, Ayacucho 491,

Puni tekst: engleski, pdf (155 KB) str. 83-88 preuzimanja: 1.062* citiraj
APA 6th Edition
Rodríguez Vaquero, M.J., Aredes Fernández, P.A. i Manca de Nadra, M.C. (2011). Effect of Phenolic Compound Mixtures on the Viability of Listeria monocytogenes in Meat Model. Food Technology and Biotechnology, 49 (1), 83-88. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/65624
MLA 8th Edition
Rodríguez Vaquero, María José, et al. "Effect of Phenolic Compound Mixtures on the Viability of Listeria monocytogenes in Meat Model." Food Technology and Biotechnology, vol. 49, br. 1, 2011, str. 83-88. https://hrcak.srce.hr/65624. Citirano 22.10.2021.
Chicago 17th Edition
Rodríguez Vaquero, María José, Pedro Adrián Aredes Fernández i María Cristina Manca de Nadra. "Effect of Phenolic Compound Mixtures on the Viability of Listeria monocytogenes in Meat Model." Food Technology and Biotechnology 49, br. 1 (2011): 83-88. https://hrcak.srce.hr/65624
Harvard
Rodríguez Vaquero, M.J., Aredes Fernández, P.A., i Manca de Nadra, M.C. (2011). 'Effect of Phenolic Compound Mixtures on the Viability of Listeria monocytogenes in Meat Model', Food Technology and Biotechnology, 49(1), str. 83-88. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/65624 (Datum pristupa: 22.10.2021.)
Vancouver
Rodríguez Vaquero MJ, Aredes Fernández PA, Manca de Nadra MC. Effect of Phenolic Compound Mixtures on the Viability of Listeria monocytogenes in Meat Model. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2011 [pristupljeno 22.10.2021.];49(1):83-88. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65624
IEEE
M.J. Rodríguez Vaquero, P.A. Aredes Fernández i M.C. Manca de Nadra, "Effect of Phenolic Compound Mixtures on the Viability of Listeria monocytogenes in Meat Model", Food Technology and Biotechnology, vol.49, br. 1, str. 83-88, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65624. [Citirano: 22.10.2021.]

Sažetak
Svrha je ovoga rada bila istražiti sinergistički antibakterijski učinak smjese fenolnih spojeva na bakteriju Listeria monocytogenes u moždano-srčanom infuzijskom bujonu, odabrati najbolju smjesu i testirati njezin učinak na uzorku mesa. U moždano-srčanom bujonu najučinkovitije su bile smjese galne i kafeinske kiseline, galne i protokatehinske kiseline, te rutina i kvercetina. U koncentraciji od 200 mg/L broj inokuliranih stanica najviše se smanjio nakon dodatka smjese galne i protokatehinske kiseline, zatim galne i kafeinske kiseline, te naposljetku kvercetina i rutina. U koncentraciji od 100 mg/L jedino je smjesa kvercetina i rutina imala jednak sinergistički učinak. Stoga su te kombinacije fenolnih spojeva odabrane za ispitivanje na mesu. Pri 20 °C smjese galne i protokatehinske kiseline, galne i kafeinske kiseline, te kvercetina i rutina, u koncentracijama od 100 mg/L, usporile su rast bakterije Listeria monocytogenes u uzorku mesa, u usporedbi s kontrolnim uzorkom. Povećao se inhibicijski učinak smjese galne i protokatehinske kiseline u koncentraciji od 200 mg/L. Na temperaturi od 4 °C zamijećeno je odumiranje inkubiranih stanica u prisutnosti svih smjesa u koncentracijama od 100 mg/L. Taj se smrtonosni učinak pojačao pri 200 mg/L. Smjese galne i kafeinske kiseline, te kvercetina i rutina bile su najučinkovitije, jer u uzorku nakon 14 dana inkubacije nije bilo preživjelih stanica bakterije Listeria monocytogenes. Najkraće vrijeme decimalne redukcije mikrobne populacije postignuto je uporabom smjese galne i kafeinske kiseline (1 dan), te rutina i kvercetina (0,95 dana). Rezultati pokazuju da smjese fenolnih spojeva imaju antilisterijski sinergistički učinak i da znatno skraćuju vrijeme decimalne redukcije mikrobne populacije u mesu. Stoga bi trebalo potanko istražiti učinak fenolnih spojeva radi dobivanja smjesa fenolnih spojeva koje, osim poželjnih bioloških svojstava, imaju i sinergistički antimikrobni učinak.

Ključne riječi
fenolni spojevi; L. monocytogenes; meso; sinergistički učinak

Hrčak ID: 65624

URI
https://hrcak.srce.hr/65624

[engleski]

Posjeta: 1.498 *