hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Učinak nizina, karvakrola i njihovih kombinacija na sprečavanje rasta stanica bakterije Listeria monocytogenes nakon toplinske obrade

María-Dolores Esteban ; Department of Food Engineering and Agricultural Machinery, Technical University of Cartagena, Paseo Alfonso XIII 48, ES-30203 Cartagena, Murcia, Spain
Alfredo Palop ; Department of Food Engineering and Agricultural Machinery, Technical University of Cartagena, Paseo Alfonso XIII 48, ES-30203 Cartagena, Murcia, Spain

Puni tekst: engleski, pdf (178 KB) str. 89-95 preuzimanja: 848* citiraj
APA 6th Edition
Esteban, M. i Palop, A. (2011). Nisin, Carvacrol and Their Combinations Against the Growth of Heat-Treated Listeria monocytogenes Cells. Food Technology and Biotechnology, 49 (1), 89-95. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/65625
MLA 8th Edition
Esteban, María-Dolores i Alfredo Palop. "Nisin, Carvacrol and Their Combinations Against the Growth of Heat-Treated Listeria monocytogenes Cells." Food Technology and Biotechnology, vol. 49, br. 1, 2011, str. 89-95. https://hrcak.srce.hr/65625. Citirano 20.10.2021.
Chicago 17th Edition
Esteban, María-Dolores i Alfredo Palop. "Nisin, Carvacrol and Their Combinations Against the Growth of Heat-Treated Listeria monocytogenes Cells." Food Technology and Biotechnology 49, br. 1 (2011): 89-95. https://hrcak.srce.hr/65625
Harvard
Esteban, M., i Palop, A. (2011). 'Nisin, Carvacrol and Their Combinations Against the Growth of Heat-Treated Listeria monocytogenes Cells', Food Technology and Biotechnology, 49(1), str. 89-95. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/65625 (Datum pristupa: 20.10.2021.)
Vancouver
Esteban M, Palop A. Nisin, Carvacrol and Their Combinations Against the Growth of Heat-Treated Listeria monocytogenes Cells. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2011 [pristupljeno 20.10.2021.];49(1):89-95. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65625
IEEE
M. Esteban i A. Palop, "Nisin, Carvacrol and Their Combinations Against the Growth of Heat-Treated Listeria monocytogenes Cells", Food Technology and Biotechnology, vol.49, br. 1, str. 89-95, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65625. [Citirano: 20.10.2021.]

Sažetak
Listeria monocytogenes je Gram-pozitivni mikroorganizam koji uzrokuje listeriozu, jednu od najopasnijih bolesti što se prenosi hranom. Svrha je ovoga rada bila procijeniti kombinirani učinak prethodne toplinske obrade i primjene antimikrobnih spojeva, nizina i karvakrola, na rast bakterije Listeria monocytogenes. Učinak je karvakrola ovisio o dozi, dok je nizin smanjio rast bakterije L. monocytogenes do 20 % i produljio lag fazu za 25 % pri svim koncentracijama (od 0,13 do 0,39 μM). Primjenom oba antimikrobna spoja postignut je sinergistički učinak. Učinak je još više pojačan prethodnom toplinskom obradom na 55 °C tijekom 5 minuta, nakon čega nije zamijećen rast bakterija ni nakon 15 dana, čak ni u uzorcima s najmanjom koncentracijom nizina. Učinak je potvrđen u TSB bujonu i soku mrkve. Ovo je ispitivanje potvrdilo da se nizin i karvakrol mogu zajedno koristiti u konzerviranju minimalno prerađene hrane.

Ključne riječi
nizin; karvakrol; Listeria monocytogenes; kombinirani antimikrobni postupci

Hrčak ID: 65625

URI
https://hrcak.srce.hr/65625

[engleski]

Posjeta: 1.180 *