hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje

Antioksidativna i citotoksična aktivnost ekstrakata mlijeka proizvedenog iz fermentirane crne soje

Kuan-Chen Cheng ; Institute of Microbiology and Biochemistry, National Taiwan University, No. 1, Sec. 4, Roosevelt Road, 106 Taipei, Taiwan, ROC
Jiun-Tsai Lin ; Institute of Microbiology and Biochemistry, National Taiwan University, No. 1, Sec. 4, Roosevelt Road, 106 Taipei, Taiwan, ROC
Wen-Hsiung Liu ; Institute of Microbiology and Biochemistry, National Taiwan University, No. 1, Sec. 4, Roosevelt Road, 106 Taipei, Taiwan, ROC

Puni tekst: engleski, pdf (257 KB) str. 111-117 preuzimanja: 1.635* citiraj
APA 6th Edition
Cheng, K., Lin, J. i Liu, W. (2011). Extracts from Fermented Black Soybean Milk Exhibit Antioxidant and Cytotoxic Activities. Food Technology and Biotechnology, 49 (1), 111-117. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/65628
MLA 8th Edition
Cheng, Kuan-Chen, et al. "Extracts from Fermented Black Soybean Milk Exhibit Antioxidant and Cytotoxic Activities." Food Technology and Biotechnology, vol. 49, br. 1, 2011, str. 111-117. https://hrcak.srce.hr/65628. Citirano 19.10.2021.
Chicago 17th Edition
Cheng, Kuan-Chen, Jiun-Tsai Lin i Wen-Hsiung Liu. "Extracts from Fermented Black Soybean Milk Exhibit Antioxidant and Cytotoxic Activities." Food Technology and Biotechnology 49, br. 1 (2011): 111-117. https://hrcak.srce.hr/65628
Harvard
Cheng, K., Lin, J., i Liu, W. (2011). 'Extracts from Fermented Black Soybean Milk Exhibit Antioxidant and Cytotoxic Activities', Food Technology and Biotechnology, 49(1), str. 111-117. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/65628 (Datum pristupa: 19.10.2021.)
Vancouver
Cheng K, Lin J, Liu W. Extracts from Fermented Black Soybean Milk Exhibit Antioxidant and Cytotoxic Activities. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2011 [pristupljeno 19.10.2021.];49(1):111-117. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65628
IEEE
K. Cheng, J. Lin i W. Liu, "Extracts from Fermented Black Soybean Milk Exhibit Antioxidant and Cytotoxic Activities", Food Technology and Biotechnology, vol.49, br. 1, str. 111-117, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/65628. [Citirano: 19.10.2021.]

Sažetak
U radu je ispitana antioksidativna i citotoksična aktivnost etanolnih esktrakata mlijeka dobivenog nakon 2 dana fermentacije crne soje pomoću imobiliziranoga soja Rhizopus oligosporus NTU5. Rezultati su pokazali da takvo mlijeko ima izraženu sposobnost uklanjanja slobodnih DPPH radikala (76 %). Ekstrakti su mlijeka zatim frakcionirani kromatografijom na silikagelu i izdvojen je nepoznati sastojak, nazvan FBE5-A, izraženog antioksidativnog svojstva. Sposobnost toga sastojka da uklanja slobodne DPPH radikale kudikamo je veća (IC50=7,5 μg/mL) nego vitamina E, koji se obično koristi kao antioksidans (α-tokoferol, IC50=17,4 μg/mL) i približno jednaka vitaminu C (askorbinska kiselina, IC50=7,6 μg/mL). Ispitivanje citotoksičnog učinka FBE5-A pokazalo je da selektivno djeluje na ljudske stanice raka Hep 3B (IC50=150,2 μg/mL), a pritom ne utječe na normalne fibroblaste iz pluća MRC-5 (p<0,05). Rezultati upućuju na to da se mlijeko dobiveno fermentacijom crne soje može upotrijebiti kao funkcionalna hrana i za liječenje raznih bolesti, uključujući i rak.

Ključne riječi
crna soja; Rhizopus oligosporus; antioksidativna aktivnost; citotoksična aktivnost; izoflavoni

Hrčak ID: 65628

URI
https://hrcak.srce.hr/65628

[engleski]

Posjeta: 2.091 *