hrcak mascot   Srce   HID

Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, No.60 Prosinac 2010.

Izvorni znanstveni članak

Zaboravljeno poglavlje hrvatske paleoslavistike: fra Leo Petrović

Stjepan Damjanović ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (130 KB) str. 199-217 preuzimanja: 258* citiraj
APA
Damjanović, S. (2010). Zaboravljeno poglavlje hrvatske paleoslavistike: fra Leo Petrović. Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, (60), 199-217. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/65871

Sažetak
U tekstu se govori o paleoslavističkom opusu hercegovačkoga franjevca Lea Petrovića, prije svega o doktorskoj disertaciji koju je napisao na latinskom jeziku i obranio 1908. na sveučilištu u Fribourgu (Švicarska), a objavio iste godine u Mostaru. Originalni joj je naslov Disquisitio historica in originem usus slavici idiomatis in liturgia apud Slavos ac praecipue Chroatos. Osim o disertaciji govori se ukratko o njegovim prilozima proučavanju hercegovačkih glagoljaša, koje je objavljivao u časopisu Kršćanska obitelj, i upozorava se na glagoljašku sastavnicu u njegovu tumačenju podrijetla bosansko-humskih krstjana. Taj opus, u cjelini gledano, ugodno je iznenađenje za povjesničare i posebno za filologe.
Naime, s obzirom na to da su autora komunisti 1945. godine ubili i bacili u rijeku Neretvu, o njemu se proteklih desetljeća nije smjelo govoriti i tako su njegovi poticajni tekstovi ostali izvan dosega hrvatskih filoloških krugova.

Ključne riječi
franjevac Leo Petrović; slavenski liturgijski jezik; hrvatsko srednjovjekovlje; hercegovački glagoljaši

Hrčak ID: 65871

URI
https://hrcak.srce.hr/65871

[njemački]

Posjeta: 573 *