Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Mlijeko, kolesterin i arterioskleroza

Vera Beljin ; Poljoprivredni fakultet, Sarajevo


Puni tekst: hrvatski pdf 446 Kb

str. 127-130

preuzimanja: 479

citiraj


Sažetak

U novije vrijeme pojavljuju se u dnevnoj štampi popularni članci iz kojih bi se moglo zaključiti da, pored ostalog, i mlijeko kao i mliječni proizvodi, naročito masni sir i maslac, doprinose oboljenju od arterioskleroze. Bez obzira na to da li se tu radi o propagiranju margarina i sličnih proizvoda, to nas je ustvari ponukalo da se kratko osvrnemo na neke naučne činjenice, koje o tom govore suprotno.

Ključne riječi

mlijeko; kolesterin; arterioskleroza

Hrčak ID:

66740

URI

https://hrcak.srce.hr/66740

Datum izdavanja:

1.6.1962.

Posjeta: 1.073 *