Knjižnica i zajednica: od „prozorčića“ do suradnje, kreativnosti i zajedništva (prikaz predavanja održanog na Skupštini KDR-a 1. srpnja 2022.)

Autor(i)

  • Madlen Zubović

Sažetak

U kratkom izlaganju knjižničarka Prometne škole istaknula je specifične aktivnosti kojima je ostvarena suradnja s Gradskom knjižnicom Rijeka, školskom knjižnicom Strojarske škole i riječkim Centrom tehničke kulture. Aktivnosti obuhvaćaju scensko stvaralaštvo, književne susrete, vođeno istraživačko učenje te projekte vezane uz primjenu aditivnih tehnologija odnosno 3D modeliranja i ispisa. U okviru dugogodišnjeg bavljenja scenskim stvaralaštvom, između dvadesetak predstava, naglasak je upravo na onim ostvarenjima kojima je ili postignut veliki uspjeh pa su izvođene pred širom zajednicom, ili pak na onima nastalim iz zajedničkih suradnji s GKR u okviru njihovih programa za mlade. Književni susreti s riječkim piscima Zoranom Žmirićem, Velidom Đekićem, Davorom Mandićem i Kristianom Novakom, plod su zajedničkog promišljanja i organizacije knjižničarki Prometne i Strojarske škole koje dijele isti prostor školske knjižnice. Jednako tako, osim zajedničkog prostora navedene knjižničarke povezuje i ideja o transformaciji knjižnice u makerspace[1] prostor u kojem će mladi učiti i djelovati.

Ključne riječi: školska knjižnica, scensko stvaralaštvo, književni susreti, zajednica, transformacija, kreativnost

[1] Hacklab, hackerspace, hackspace ili makerspace radni je prostor, često neprofitan, kojim upravlja zajednica i u kojem se osobe koje dijele zajedničke interese poput računarstva, strojne obrade, tehnologije, znanosti, digitalnih ili elektroničkih umjetnosti mogu sastajati, družiti i surađivati. (Wikipedija. https://hr.wikipedia.org/wiki/Hacklab#cite_note-1  Pristupljeno 11. siječnja 2023.)

##submission.downloads##

Objavljeno

2023-02-20

Kako citirati

Zubović, M. . (2023). Knjižnica i zajednica: od „prozorčića“ do suradnje, kreativnosti i zajedništva (prikaz predavanja održanog na Skupštini KDR-a 1. srpnja 2022.). Knjižničar/Knjižničarka: E-časopis Knjižničarskog društva Rijeka, 13(1). Preuzeto od https://hrcak.srce.hr/ojs/index.php/knjiznicar-ka/article/view/25299

Broj časopisa

Rubrika

Iz knjižnica i o knjižničarima