Skoči na glavni sadržaj
Oznaka časopisa u Hrčku

Quaderni

logo Quaderni

Quaderni je izuzetno značajan znanstveni časopis Centra za povijesna istraživanja. Utemeljen je 1971., a od 1997. redovito izlazi jednom godišnje. Časopis objavljuje članke i eseje posvećene analizi različitih aspekata istarske, riječke i dalmatinske povijesti suvremenog doba, eseje o lokalnoj povijesti, originalna istraživanja koja su proveli istraživači ustanove te biografije koje vrednuju ličnosti koje su dale svoj povijesno-kulturni doprinos ovom području. Sva izdanja razmatraju različite tematske cjeline: političku povijest, povijest umjetnosti i arhitekture, društvenu povijest. Bitno obilježje časopisa je sudjelovanje talijanskih, hrvatskih i slovenskih znanstvenika sa sveučilišta i istraživačkih i povijesnih ustanova triju država, koje se bave poviješću našeg područja. Teme koje su do 90-ih godina prošlog stoljeća odredile časopis bile su vezane za povijest istarskog radničkog pokreta, antifašizam i narodno-oslobodilački rat u Istri i Rijeci. Cilj je bio razumjeti i pojasniti ulogu talijanskog stanovništva u sveobuhvatnoj povijesti Istre i Rijeke u suvremenom dobu. Pitanja i problemi s kojima se časopis suočavao od sredine devedesetih odnosili su se na analizu složenih čimbenika koji su doveli do raspada jugoslavenske države, kontroverznih političkih i ekonomskih aspekata u povijesti Istre i Rijeke u suvremeno doba, istraživanja koja se odnose na iredentizam, na Slobodnu državu Rijeku, na povijest Talijanske nacionalne zajednice.

  • Recenzija: vanjske recenzije, podjednako tuzemna i inozemna, samo znanstveni i stručni radovi, jednostruko slijepa, dvostruka
  • Prva godina izlaženja: 1971.
  • Učestalost izlaženja: 1
  • Područja pokrivanja: Povijest, Humanističke znanosti
  • Uključen u Hrčak: 03.03.2015.
  • Prava korištenja: Naziv časopisa* je časopis u otvorenom pristupu. Sadržaj časopisa u cjelosti je besplatno dostupan. Korisnici smiju kopirati i distribuirati materijal sve dok citiraju izvornik na odgovarajući način.