Skoči na glavni sadržaj

Vjesnik za arheologiju i povijest dalmatinsku

logo Vjesnik za arheologiju i povijest dalmatinsku

Vjesnik za arheologiju i historiju dalmatinsku osnovan je 1878. godine pod imenom Bullettino di archeologia e storia dalmata, koji je kao stručno glasilo Arheološkog muzeja u Splitu postao jedan od najznačajnijih arheoloških časopisa u Hrvatskoj i kontinuirano izlazi do danas. Don Frane Bulić i Mihovil Abramić 1920. prevode naziv časopisa (br. 43) na hrvatski jezik i od tada izlazi pod imenom Vjesnik za arheologiju i historiju dalmatinsku (VAHD). Godine 2005. časopisu se mijenja naziv u Vjesnik za arheologiju i povijest dalmatinsku (VAPD) i pod tim imenom izlazi do 2013. Godine 2014. ponovo se vraća stari naziv - Vjesnik za arheologiju i historiju dalmatinsku. Od osnutka do 2015. godine publicirano je 107 brojeva ovoga časopisa. Kao znanstvena publikacija s područja arheologije i povijesti u kategorizaciji časopisa Nacionalnog vijeća za znanost ocijenjen je najvećom ocjenom (a1).

  • Recenzija: vanjske recenzije, pretežito tuzemna, svi radovi, dvostruko slijepa, dvostruka
  • Prva godina izlaženja: 1.
  • Učestalost izlaženja: 1
  • Područja pokrivanja: Interdisciplinarne humanističke znanosti, Arheologija, Povijest umjetnosti, Povijest, Humanističke znanosti
  • Uključen u Hrčak: 06.04.2006.
  • Nastavlja se kao: Vjesnik za arheologiju i historiju dalmatinsku
  • Nastavak od: Vjesnik za arheologiju i historiju dalmatinsku
  • Prava korištenja: Časopis ima otvoren pristup (Open Access). Zaprimanje, obrada i objavljivanje članaka se ne naplaćuje. Čitateljima je dopušteno čitati, preuzimati, kopirati, distribuirati, tiskati, pretraživati ili stavljati poveznice na materijal te mijenjati, preoblikovati i prerađivati materijal ili ga koristiti na druge zakonite načine, sve dok odgovarajuće citiraju izvornik, sukladno CC BY licenci. Radove objavljene u "Vjesniku za arheologiju i historiju dalmatinsku" dozvoljeno je pohranjivati u institucijske i tematske repozitorije uz osiguravanje poveznica na web stranice časopisa i Hrčka. Časopis autorima ne naplaćuje objavu radova.