Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

EKOLOŠKO MASLINARSTVO: IZAZOV 21. STOLJEĆA

Sara Godena orcid id orcid.org/0000-0003-1937-4611 ; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Poreč, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 197 Kb

str. 165-178

preuzimanja: 2.411

citiraj


Sažetak

Hrvatska može biti ponosna na to što je jedna od najčistijih europskih zemalja, pa bi mogla, čak i djelomično trebala, ostalim zemljama pokušati nametnuti svoje ekološke standarde glede poljoprivredne proizvodnje. Tlo je najveće prirodno bogatstvo kojim čovjek raspolaže i upravo je zbog toga veoma važno voditi računa o njegovoj plodnosti a indirektno i o zdravlju nas samih. Konvencionalna poljoprivreda u Hrvatskoj je drugi najveći uzročnik zagađenja tla, vode i zraka iza prometa, a ako se tome doda činjenica da 90% hrane dobivamo iz tla i da je u zadnja nekoliko desetljeća sadržaj humusa smanjen i za preko 50%, stanje postaje uznemiravajuće. Ekološka poljoprivreda nudi jedno rješenje. Njenim se smjernicama minimizira upotreba agrokemikalija, smanjuje se ovisnost o gorivu, potiču se biološki procesi u prirodi te izgrađuje izuzetno važna plodnost tla. Budući da su prepreke razvoju hrvatske ekološke poljoprivrede nedostatak edukacije i promidžbe, te neznanje o štetnom utjecaju sintetičkih pesticida i herbicida na
ljudsko zdravlje, nameće se stoga nužnost detaljnijeg pregleda ekološke poljoprivrede općenito i statističkih podataka o ekološkom maslinarstvu u svijetu i Hrvatskoj.

Ključne riječi

ekološka poljoprivreda; ekološka ravnoteža; bioraznolikost; Hrvatska; maslina

Hrčak ID:

76755

URI

https://hrcak.srce.hr/76755

Datum izdavanja:

30.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.757 *