Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

ČIMBENICI KOJI UTJEČU NA KONZUMIRANJE HRANE I VODE KOD ODBITE PRASADI

Vladimir Margeta ; Poljoprivredni fakultet Sveučilište JJ Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Gordana Kralik ; Poljoprivredni fakultet Sveučilište JJ Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Kristina Budimir ; Poljoprivredni fakultet Sveučilište JJ Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 92 Kb

str. 233-239

preuzimanja: 1.966

citiraj


Sažetak

Razdoblje od poroda do odbića prasadi predstavlja najosjetljiviju fazu cjelokupnog ciklusa svinjogojske proizvodnje. Tijekom ovog razdoblja prasad je izložena nizu stresora čije negativne posljedice mogu odrediti kasniji tijek proizvodnje. Stres se javlja zbog odvajanja prasadi od majke, može biti posljedica miješanja prasadi različitih legala te promjene okoline u kojoj prasad živi, a može nastati i zbog promjene oblika, količine te načina konzumiranja hrane. Čimbenici koji imaju nepovoljan utjecaj na konzumaciju hrane i vode prije te nakon odbića su visoke ili niske temperature okoliša, nesposobnost razlučivanja osjećaja gladi i žeđi, nesposobnost pronalaženja hrane ili vode, nedostatak iskustva u konzumiranju hrane ili vode, takmičarsko ponašanje između prasadi koja pripadaju različitim leglima, nedostatak stimulacije hranjenja, dostupnost hrane i vode, prekomjerno konzumiranje vode te temperatura i kvaliteta vode. Na navedene čimbenike može se utjecati pravilnim menadžmentom hranidbe, odgovarajućim mikroklimatskim parametrima i adekvatnim tehnološko – tehničkim rješenjima na farmi. Uspješnost sprječavanja nastanka navedenih čimbenika ovisi o smanjenju ovisnosti prasadi od majke te razvijanjem istraživačkog ponašanja. Nužno je stvoriti hranidbene navike te prasad hraniti kvalitetnom hranom. Temperatura okoline u kojoj prasad boravi jedan je od važnijih mikroklimatskih parametara. Ukoliko je ona viša ili niža od propisanih vrijednosti, konzumacija hrane bit će manja. Tehnološko – tehnička rješenja koja bi trebala biti ispunjena odnose se na konstrukciju obora, pristup pojilicama te broj hranidbenih mjesta. Tjelesna težina prasadi kod odbića glavni je čimbenik o kojem ovisi način reagiranja na stresne uvjete. Cilj je dobiti prasad veće tjelesne težine kako bi se izbjegla depresija prirasta u prvom tjednu nakon odbića te u konačnici postiglo veće iskorištavanje genetskog potencijala rasta.

Ključne riječi

prasad; stres; porodna težina; odbiće; hranidba

Hrčak ID:

92971

URI

https://hrcak.srce.hr/92971

Datum izdavanja:

20.11.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.767 *