Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ VRSTE I OBLIKA HRANE NA PROIZVODNE REZULTATE SVINJA U TOVU

Jakov Jurčević ; Belje d.d., Industrijska zona 1, Mece 31326 Darda, Hrvatska
Velimir Sili ; Belje d.d., Industrijska zona 1, Mece 31326 Darda, Hrvatska
Laura Vargović ; Belje d.d., Industrijska zona 1, Mece 31326 Darda, Hrvatska
Damir Rimac ; Belje d.d., Industrijska zona 1, Mece 31326 Darda, Hrvatska
Matej Galić ; Belje d.d., Industrijska zona 1, Mece 31326 Darda, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 123 Kb

str. 3-9

preuzimanja: 498

citiraj


Sažetak

Istraživanje je provedeno na farmi Kozarac na 120 PIC tovljenika, genotipa ženske linije C–23 i muške linije P-337, podijeljenih u 4 skupine te ujednačenih po spolu i dobi. Cilj istraživanja bilo je ispitivanje utjecaja vrste i oblika hrane na proizvodne rezultate tovljenika. Skupina 1 tijekom pokusa dobivala je brašnasti oblik krmne smjese ST-1, skupina 2 peletirani oblik krmne smjese ST-1, skupina 3 brašnasti oblik krmne smjese ST-1 i ST-2, dok je skupina 4 dobivala peletirani oblik krmne smjese ST-1 i ST-2. Kontrolna vaganja rađena su svakih 21. dan a nakon 84. dana tova i pri tjelesnoj masi od 105 kg, tovljenici su poslani na klanje nakon čega su izmjerene klaoničke vrijednosti toplih polovica. Između promatranih skupina nije postojala statistički značajna razlika u pogledu prosječnog dnevnog prirasta, dok su analizom prosječne potrošnje krmne smjese i prosječne dnevne konzumacije utvrđene statistički visoko značajne razlike između skupine 1 i skupine 4 (p<0,001), značajne razlike između skupine 1 i skupine 2 (p<0,05), te skupine 3 i skupine 4 (p<0,05). Između promatranih skupina nisu postojale statistički značajne razlike na liniji klanja u debljini slanine (mm), debljini mišićja (mm) i postotku mesnatosti.

Ključne riječi

brašnasta i peletirana krmna smjesa ST-1 i ST-2; proizvodni rezulutati

Hrčak ID:

109805

URI

https://hrcak.srce.hr/109805

Datum izdavanja:

14.10.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.294 *