Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

TEHNOLOŠKA KVALITETA PAČJEG MESA

Zlata Kralik orcid id orcid.org/0000-0001-9056-9564 ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Martin Visković ; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Hava Mahmutović ; BosPer Association, Tuzla, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 72 Kb

str. 157-162

preuzimanja: 286

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je opisati tehnološke pokazatelje kvalitete prsnog mišićnog tkiva brojlerskih pačića tovljenih 49 dana na intenzivan način uz upotrebu standardnih krmnih smjesa. U pokusu su korišteni pačići dvaju genotipova C= Cherry Valley i P= pekinška patka. Od tehnoloških svojstava u radu su prikazani pH1 i pH2, boja prsnog mišića (CIE L*, a* i b*), sposobnost vezanja vode (Sp.v.v. cm2), gubitak vode kuhanjem (%) i tekstura (N). Istraživanje je obavljeno na 240 jednodnevnih pačića, a za potrebe ovog rada uzeti su uzorci prsnog mišićnog tkiva muških pačića, i to 10 uzoraka od genotipa P i 10 uzoraka od genotipa C. Statistički značajno veća vrijednost pH1 izmjerena je kod prsnog mišića genotipa P u odnosu na genotip C (5,99 odnosno 5,90; P=0,005). Statistički značajno veće (P=0,024) pH2 vrijednosti mišićnog tkiva prsa imali su pačići genotipa P u usporedbi s genotipom C. Razlike između ispitivanih genotipova u vrijednostima kojima se opisuje boja CIE L*, a* i b* nisu bile statistički značajne (P>0,05). Veći kalo kuhanja utvrđen je kod mesa prsa pataka genotipa P (29,05%) dok je kod brojlerskih pačića genotipa P on iznosio 27,26% (P>0,065). Veća sila presijecanja bila je utvrđena kod mišićnog tkiva prsa pačića genotipa P=74,01N u odnosu na pačiće genotipa C=70,97N (P=0,617). Iz rezultata istraživanja prikazanih pokazatelj koji opisuju tehnološku kvalitetu mesa, kao i iz niza literaturnih referenca, možemo istaknuti da je meso pačića, tovljenih na intenzivan način standardnim krmnim smjesama, neovisno o genotipu, zadovoljavajuće tehnološke kvalitete.

Ključne riječi

tehnološki pokazatelji; meso pataka; kvaliteta

Hrčak ID:

143530

URI

https://hrcak.srce.hr/143530

Datum izdavanja:

18.8.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.001 *