Izvorni znanstveni članak
TEHNOLOŠKA KVALITETA PAČJEG MESA
Zlata Kralik
orcid.org/0000-0001-9056-9564
; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Martin Visković
; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Hava Mahmutović
; BosPer Association, Tuzla, Bosna i Hercegovina
Sažetak
Cilj istraživanja bio je opisati tehnološke pokazatelje kvalitete prsnog mišićnog tkiva brojlerskih pačića tovljenih 49 dana na intenzivan način uz upotrebu standardnih krmnih smjesa. U pokusu su korišteni pačići dvaju genotipova C= Cherry Valley i P= pekinška patka. Od tehnoloških svojstava u radu su prikazani pH1 i pH2, boja prsnog mišića (CIE L*, a* i b*), sposobnost vezanja vode (Sp.v.v. cm2), gubitak vode kuhanjem (%) i tekstura (N). Istraživanje je obavljeno na 240 jednodnevnih pačića, a za potrebe ovog rada uzeti su uzorci prsnog mišićnog tkiva muških pačića, i to 10 uzoraka od genotipa P i 10 uzoraka od genotipa C. Statistički značajno veća vrijednost pH1 izmjerena je kod prsnog mišića genotipa P u odnosu na genotip C (5,99 odnosno 5,90; P=0,005). Statistički značajno veće (P=0,024) pH2 vrijednosti mišićnog tkiva prsa imali su pačići genotipa P u usporedbi s genotipom C. Razlike između ispitivanih genotipova u vrijednostima kojima se opisuje boja CIE L*, a* i b* nisu bile statistički značajne (P>0,05). Veći kalo kuhanja utvrđen je kod mesa prsa pataka genotipa P (29,05%) dok je kod brojlerskih pačića genotipa P on iznosio 27,26% (P>0,065). Veća sila presijecanja bila je utvrđena kod mišićnog tkiva prsa pačića genotipa P=74,01N u odnosu na pačiće genotipa C=70,97N (P=0,617). Iz rezultata istraživanja prikazanih pokazatelj koji opisuju tehnološku kvalitetu mesa, kao i iz niza literaturnih referenca, možemo istaknuti da je meso pačića, tovljenih na intenzivan način standardnim krmnim smjesama, neovisno o genotipu, zadovoljavajuće tehnološke kvalitete.
Ključne riječi
tehnološki pokazatelji; meso pataka; kvaliteta
Hrčak ID:
143530
URI
Datum izdavanja:
18.8.2015.
Posjeta: 1.384 *