Izvorni znanstveni članak
Dinamika razgradivih dušičnih tvari i slobodnih aminokiselina u toku zrenja somborskog sira
Dušica Petrović
; Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Srbija
Jovan Đorđević
Dragoslava Mišić
Sažetak
Da bi se ustanovile karakteristike zrenja somborskog sira proučavala se tokom zrenja dinamika ukupnih i razgradivih dušičnih tvari i slobodnih aminokiselina. Rezultati pokazuju da somborski sir postiže komercijalnu zrelost s 20 do 30 dana, s koeficijentom, zrelosti od 23,66 do 24,76. Tokom zrenja ustanovljeno je 16 slobodnih aminokiselina čija količina u siru na kraju zrenja iznosi 311,33 mg%. Po osobinama i karakteristikama zrenja, somborski se sir nalazi na prelazu između mekih i polutvrdih sireva i najsličniji je trapistu.
Ključne riječi
somborski sir; zrenje; razgradive dušične tvari; slobodne aminokiseline
Hrčak ID:
100841
URI
Datum izdavanja:
3.1.1989.
Posjeta: 1.402 *