Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proučavanje čistoće mliječne masti brzim metodama

Snežana Jovanović ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Zlatan Sarić


Puni tekst: hrvatski pdf 975 Kb

str. 243-249

preuzimanja: 731

citiraj


Sažetak

Cilj je rada da se utvrde brže i jednostavne metode za određivanje čistoće mliječne masti. Obavljeno je određivanje termo-broja i refraktometrijskog broja. Granice variranja termo-broja za maslac kreću se od 20,00 do 30,00, a za kajmak od 21,00 do 30,00. Pri dodavanju drugih vrsta masti u mliječnu mast (maslac i kajmak) u različitim količinama nije uočena pravilnost u ponašanju tog broja. Granice variranja refraktometrijskog broja kreću se za maslac od 41,50 do 43,60, a za kajmak od 40,40 do 44,90. Povećanjem dodatne količine druge vrste masti povećavao se i refraktometrijski broj. Dodavanje margarina je uzrokovalo najveći porast refraktometrijskog broja. Rezultati su pokazali da se određivanjem refraktometrijskog broja može relativno lako i brzo odrediti dodatak margarina u mliječnoj masti, dok se goveđi loj i svinjska mast mogu otkriti ako se dodaju u većoj količini.

Ključne riječi

mlijeko; mliječna mast; čistoća

Hrčak ID:

100966

URI

https://hrcak.srce.hr/100966

Datum izdavanja:

1.9.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.532 *