Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ispitivanje kemijskog sastava sira tipa trapista proizvedenog od ultrafiltriranog mlijeka

Mihailo Ostojić ; Veterinarski i mlekarski institut, Beograd


Puni tekst: hrvatski pdf 439 Kb

str. 323-325

preuzimanja: 589

citiraj


Sažetak

Proces ultrafiltracije se već industrijski primjenjuje u svetu pri izradi svježih, mekih i salamurenih sireva, dok je proizvodnja polutvrdih i tvrdih sireva uglavnom u fazi laboratorijskih istraživanja. Cilj naših istraživanja je bio da proučimo mogućnosti proizvodnje sira tipa trapista primjenom procesa ultrafiltracije mlijeka. Proizveli smo ogledne varijante sira trapista i usporedili ih sa kontrolnom varijantom u periodu zrenja od 2 mjeseca.

Ključne riječi

sir; trapist; ultrafiltrirano mlijeko; kemijski sastav

Hrčak ID:

100974

URI

https://hrcak.srce.hr/100974

Datum izdavanja:

1.12.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.431 *