Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja topljenog travničkog sira za mazanje

Anka Popović-Vranješ ; RO Mljekarska industrija Banja Luka
Krunoslav Križan


Puni tekst: hrvatski pdf 1.709 Kb

str. 87-98

preuzimanja: 603

citiraj


Sažetak

Za potrebe ZZ Šiprage i ZZ "15. maj" Skender Vakuf u našoj RO obavljeno je vakuumsko pakovanje travničkog sira. Kriške sira koje su bile polomite, zatim one nepravilnog oblika kao i preostale mrvice sira (10-I5%) nisu se mogle vakuumski zapakovati u pojedinačna pakovanja. U cilju upotrebe preostalog dijela travničkog sira i njegovog što boljeg plasmana, nastala je ideja za proizvodnju topljenog travničkog sira za mazanje. Topljeni travnički sir proizveden je paralelno s domaćim i uvoznim solima. Kvaliteta sira praćena je preko organoleptičkih, fizičko-kemijskih i bakterioloških osobina. Proizvodnjom topljenog travničkog sira omogućili smo na jednostavan i ekonomičan način plasman preostalog dijela travničkog sira i proširenje asortimana u strukturi proizvodnje sireva.

Ključne riječi

travnički sir; proizvodnja; topljeni sir za mazanje

Hrčak ID:

101278

URI

https://hrcak.srce.hr/101278

Datum izdavanja:

2.4.1988.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.172 *