Izvorni znanstveni članak
Proizvodnja topljenog travničkog sira za mazanje
Anka Popović-Vranješ
; RO Mljekarska industrija Banja Luka
Krunoslav Križan
Sažetak
Za potrebe ZZ Šiprage i ZZ "15. maj" Skender Vakuf u našoj RO obavljeno je vakuumsko pakovanje travničkog sira. Kriške sira koje su bile polomite, zatim one nepravilnog oblika kao i preostale mrvice sira (10-I5%) nisu se mogle vakuumski zapakovati u pojedinačna pakovanja. U cilju upotrebe preostalog dijela travničkog sira i njegovog što boljeg plasmana, nastala je ideja za proizvodnju topljenog travničkog sira za mazanje. Topljeni travnički sir proizveden je paralelno s domaćim i uvoznim solima. Kvaliteta sira praćena je preko organoleptičkih, fizičko-kemijskih i bakterioloških osobina. Proizvodnjom topljenog travničkog sira omogućili smo na jednostavan i ekonomičan način plasman preostalog dijela travničkog sira i proširenje asortimana u strukturi proizvodnje sireva.
Ključne riječi
travnički sir; proizvodnja; topljeni sir za mazanje
Hrčak ID:
101278
URI
Datum izdavanja:
2.4.1988.
Posjeta: 1.498 *