Izvorni znanstveni članak
Sterilizacija sirutke u prahu ionizirajućim zračenjem
Miroslava Todorović
; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Žužana Salatić
S. Markov
Sažetak
Rekontaminacija hrane u prahu termorezistentnim klostridijima, nastala u nepovoljnim uvjetima skladištenja predstavlja velik problem u privredi. Jedini efikasan postupak sterilizacije, tj. uništavanje mikroorganizama surutke u prahu je korištenje ionizirajućeg zračenja. Hrana posle zračenja ne postaje radioaktivna (Svjetska zdravstvena organizacija, Agencija za atomsku energiju). Kao izvor zračenja korišten je izotop 60Co Instituta za nuklearne nauke Boris Kidrič u Vinči. Praćena je mikrobiološka slika proizvoda pre i posle djelovanja ionizirajućeg zračenja. Nakon korištenih doza od a, b, c, d, e Kgy nije bilo rasta klostridija u steriliziranoj surutki u prahu. Organoleptička svojstva sterilizirane surutke nisu bila izmijenjena.
Ključne riječi
sterilizacija sirutke u prahu; ionizirajuće zračenje
Hrčak ID:
101293
URI
Datum izdavanja:
2.5.1988.
Posjeta: 1.901 *