Izvorni znanstveni članak
Načini mužnje i njeni utjecaji na kvalitetu mlijeka
Slavica Golc-Teger
; Biotehniška fakulteta, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija
Sažetak
Posljedica promijenjenih uvjeta kod proizvodnje mlijeka (primjena strojne muže) su i povrede kemijskih sastojaka mlijeka, osobito mliječne masti te nastanak slobodnih masnih kiselina (proces lipolize). Preveliku količina slobodnih masnih kiselina snižava kvalitetu mlijeka, a može biti i pokazateljem kvalitete opreme i tehnologije muže. U pokusu koji smo izveli, testirali smo utjecaj različitih sistema muže na pojedine sastojke mlijeka i na količinu slobodnih masnih kiselina. Ustanovili smo da sistem muže može jako utjecati osobito na količinu slobodnih masnih kiselina u mlijeku
Ključne riječi
kvaliteta mlijeka; način mužnje
Hrčak ID:
101377
URI
Datum izdavanja:
1.9.1988.
Posjeta: 1.383 *