Izvorni znanstveni članak
Kvaliteta sira Podravca proizvedenog koncentriranim starterima
Vlasta Polović
; "Sirela", V. Sredice 11, 43000 Bjelovar
Ljerka Kršev
Sažetak
U radu je istražena mogućnost primjene koncentriranih startera u proizvodnji sira Podravca. Koncentrirani starteri korišteni su za 6 industrijskih proizvodnji sira Podravca. Primjena koncentriranih startera u proizvodnji sira Podravca uzrokovala je promjene u tehnološkom postupku. Istraživanjima je utvrđeno da je umjesto 1,5-2,0% proizvodne kulture potrebno dodati 0,2% koncentriranog startera i skratiti vrijeme obrade koaguluma za oko 20 minuta. Industrijski proizvedeni uzorci sira primjenom koncentriranih startera bolje su ocijenjeni od uzoraka sira proizvedenih primjenom proizvodne kulture.
Ključne riječi
sir Podravec; kvaliteta; koncentrirani starteri
Hrčak ID:
101386
URI
Datum izdavanja:
1.10.1988.
Posjeta: 1.209 *