Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Mikrobiološka kontaminacija opreme i pribora korištenog u proizvodnji polutvrdog sira

Emilija Stojanović ; Mlekara "Odžačanka", Odžaci
R. Žakula
Marija Škrinjar


Puni tekst: hrvatski pdf 1.234 Kb

str. 99-106

preuzimanja: 974

citiraj


Sažetak

U toku ovog rada istraživana je mikrobiološka kontaminacija mljekarske opreme i pribora korištenog u proizvodnji trapista. Istraživanja su vršena tokom jedne godine, u sva godišnja doba. Dobiveni rezultati ukazuju da je površina mljekarske opreme i pribora bila tokom godine kontaminirana bakterijama i plesnima u većem ili manjem stupnju. Najmanji broj mikroorganizama ustanovljen je na površini opreme i pribora u toku ljeta, a najveći zimi. Dominantan dio bakterijskih populacija tokom godine predstavljale su koliformne bakterije i stafilokoke, dok su od plesni dominantne bile vrste roda Penicillium.

Ključne riječi

polutvrdi sir; mikrobiološka kontaminacija opreme i pribora

Hrčak ID:

104621

URI

https://hrcak.srce.hr/104621

Datum izdavanja:

2.4.1987.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.841 *