Stručni rad
Mikrobiološka kontaminacija opreme i pribora korištenog u proizvodnji polutvrdog sira
Emilija Stojanović
; Mlekara "Odžačanka", Odžaci
R. Žakula
Marija Škrinjar
Sažetak
U toku ovog rada istraživana je mikrobiološka kontaminacija mljekarske opreme i pribora korištenog u proizvodnji trapista. Istraživanja su vršena tokom jedne godine, u sva godišnja doba. Dobiveni rezultati ukazuju da je površina mljekarske opreme i pribora bila tokom godine kontaminirana bakterijama i plesnima u većem ili manjem stupnju. Najmanji broj mikroorganizama ustanovljen je na površini opreme i pribora u toku ljeta, a najveći zimi. Dominantan dio bakterijskih populacija tokom godine predstavljale su koliformne bakterije i stafilokoke, dok su od plesni dominantne bile vrste roda Penicillium.
Ključne riječi
polutvrdi sir; mikrobiološka kontaminacija opreme i pribora
Hrčak ID:
104621
URI
Datum izdavanja:
2.4.1987.
Posjeta: 1.841 *