Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Mogućnost primjene headspace tehnike plinske kromatografije u analizi sastava arome polutvrdih i tvrdih sireva

Jovica Hardi ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, F. Kuhača 20, 31000 Osijek
Predrag Novaković


Puni tekst: hrvatski pdf 941 Kb

str. 107-113

preuzimanja: 924

citiraj


Sažetak

Metodom headspace tehnike plinske kromatografije analiziran je niz uzoraka sireva tipa trapist, prikupljen na jugoslavenskom tržištu, a načinjena je i usporedba s mađarskim i austrijskim sirevima istog tipa. Nakon komparativne analize kromatograma uočene su znatne razlike u sastavu arome pojedinih uzoraka. Kriteriji su bili ukupna aroma i broj i udio identificiranih lako hlapljivih sastojaka arome pojedinih uzoraka.

Ključne riječi

polutvrdi i tvrdi sirevi; plinska kromatografija; analiza sastava arome

Hrčak ID:

104623

URI

https://hrcak.srce.hr/104623

Datum izdavanja:

2.4.1987.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.434 *