Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Karakterizacija površine Co, Cr, Mo legure u zavisnosti od uslova elektrohemijskog poliranja

Dragan Stamenković ; Klinika za stomatološku protetiku Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Beograd, Srbija
E.H. Davies ; Odelenje za stomatološke materijale Instituta za stomatologiju Univerziteta u Londonu


Puni tekst: srpski pdf 8.987 Kb

str. 273-282

preuzimanja: 866

citiraj


Sažetak

Elektrohemijsko poliranje je važna faza u izradi metalnog skeleta parcijalne zubne proteze. Elektrohemijski se polira samo gingivna površina skeleta. Različiti uslovi elektrolize daju različit stepen poliranosti površine skeleta zubne proteze, koja je od značaja za retenciju dentalnih plaka. Cilj istraživanja je da se definišu uslovi elektrohemijskog poliranja koji će rezultirati u što je moguće ravniju površinu Co, Cr, Mo legure. Istraživanja su obavljena na dentalnoj Co, Cr, Mo leguri »Galenika«. 16 istovremeno izlivenih probnih uzoraka je elektrohemijski polirano u zavisnosti od: elektrolita, vremena poliranja, napona strujnog kola i razdaljina elektroda.
Površine probnih uzoraka su ispitane metalografskim mikroskopom i elektronskim aparatom za topografsku analizu površine materijala. Izmeren je i ugao kvašenja na dodiru pljuvačka — probni uzorak.
Metalografski najbolje polirana površina s najmanjom hrapavošću i
najvećim uglom kvašenja dobivena je pri sledećim uslovima elektrolize: elektrolit — tečnost za elektrohemijsko poliranje Co, Cr, Mo legura firme »Krupp«, udaljenost elektroda — 35 mm, napon strujnog kola — 15 V, gustina struje — 80 Amps/m2 i vreme elektrolize — 2 x 5 minuta.

Ključne riječi

Co, Cr, Mo legura, elektrohemijsko poliranje

Hrčak ID:

105269

URI

https://hrcak.srce.hr/105269

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.361 *