Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Primjena umjetne neuronske mreže i matematičko modeliranje sušenja jabuka prethodno obrađenih ultrazvukom visokog intenziteta

Sven Karlović orcid id orcid.org/0000-0002-6117-2063 ; Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
Damir Ježek ; Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
Mladen Brnčić ; Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
Branko Tripalo ; Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
Tomislav Bosiljkov ; Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
Filip Dujmić ; Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
Ana Skupnjak ; Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
Ferdinand Troha ; Veleučilište u Požegi, Vukovarska 17, 34000 Požega, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.212 Kb

str. 36-40

preuzimanja: 485

citiraj


Sažetak

Provedeno je istraživanje infracrvenog sušenja kriški jabuka prethodno obrađenih ultrazvukom visokog intenziteta. Sušenje se provodilo na tri različite temperature (50, 60 i 70 ºC) u infracrvenoj sušari. Kriške jabuka prethodno su bile obrađene ultrazvukom visokog intenziteta, uz primijenjene amplitude od 20, 40, 60, 80 i 100 % od maksimalne, uz deklariranu maksimalnu snagu ultrazvuka od 400 W. Na temelju dobivenih podataka modelirani su empirijski matematički modeli, kao i umjetna neuronska mreža. Rezultati dobiveni na temelju modela uspoređeni su sa eksperimentalnim podatcima, pri čemu su statistički obrađeni kako bi se preko srednje kvadratne pogrješke dobilo odstupanje modela od realnih
uvjeta. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da ispitivani modeli (Pageov, logaritamski i Midillijev) zadovoljavaju kriterije isključivo kod uskog područja vrijednosti pojedine ulazne varijable. Za razliku od ispitanih modela umjetna neuronska mreža pokazala se izvrsnim alatom sa značajno boljim fitanjem eksperimentalno dobivenim podatcima (R2 = 0,9980) u čitavom ispitivanom području, neovisno o korištenim parametrima.

Ključne riječi

umjetna neuronska mreža; ultrazvuk visokog intenziteta; sušenje

Hrčak ID:

105657

URI

https://hrcak.srce.hr/105657

Datum izdavanja:

30.6.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.358 *