Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Analiza utroška metala u izradi lijevanih nadogradnji

Ivo Baučić ; Zavod za fiksnu protetiku Stomatološkog fakulteta u Zagrebu
Adnan Ćatović ; Zavod za fiksnu protetiku Stomatološkog fakulteta u Zagrebu
Zvonimir Kosovel ; Zavod za fiksnu protetiku Stomatološkog fakulteta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 5.718 Kb

str. 75-81

preuzimanja: 334

citiraj


Sažetak

U svakodnevnoj stomatološkoj praksi često se liječeni zubi oštećenih
kliničkih kruna uključuju u fiksnoprotetski izdjeljak, kojemu potporu uz preostali dio očuvane kliničke krune čini «lijevana nadogradnja.
Svrha rada bila je istražiti relativnu količinu utroška paladiij-srebrne slitine pri izradi ovog tipa nadogradnje s obzirom na vnstu zuba i spol. Pomoću izraza za masu poznatog volumena odredile su se i usporedile količine utroška poludragocjene (paladij-srebrne) i dragocjenih (20 kt. zlatne i 18 + 8 platinsko-zlatne) slitina za jednake volumene nadogradnji. Istraživanje je provedeno na 900 nadograđivanih zuba u objema čeljustima pacijenata svih životnih dobi. Modelacija nadogradnji načinjena je voskom i akrilatom direktnom metodom u ustima pacijenta, a mjerenje težine odljeva preciznom vagom. Dobiveni rezultati pokazali su da prosječna težina odljeva nadogradnji
iz paladij-srebrne slitine varira između 0,77 gr. na donjim sjekutićima do 2,66 gr. na gornjim kutnjacima. Nadogradnje u muških ispitanika bile su prosječno teže od ženskih za istu vrstu zuba 0,10— 0,20 grama. Matematičkom analizom ustanovljeno je da za jednake volumene nadogradnji, treba utrošiti 60% veću količinu dragocjenih od poludragocjenih slitina.

Ključne riječi

lijevana nadogradnja, utrošak metala, poludragocjene i dragocjene slitine

Hrčak ID:

106808

URI

https://hrcak.srce.hr/106808

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 543 *