Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Standardizacija metoda za ispitivanje suhe tvari mlijeka

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Sumenić


Puni tekst: hrvatski pdf 648 Kb

str. 139-143

preuzimanja: 661

citiraj


Sažetak

Suha tvar mlijeka u suvremenoj mljekarskoj nauci i tehnologiji čini osnovni pokazatelj za kvalitetu mlijeka i mliječnih proizvoda. Za utvrđivanje kvalitete mlijeka, neke zemlje su uvele kao obavezno ispitivanje suhe tvari uz ostale analize, što potvrđuje neophodnost rada na ispitivanju ovih sastojaka mlijeka. Način i metode ispitivanja suhe tvari mlijeka su mnogobrojne, te je Internacionalna mljekarska federacija predložila standardnu metodu FIL-IDF-21-1962 (1), koja je do sada pokazala dobre rezultate.

Ključne riječi

mlijeko; suha tvar; standardizacija metoda

Hrčak ID:

109395

URI

https://hrcak.srce.hr/109395

Datum izdavanja:

1.6.1976.

Posjeta: 1.162 *