Izvorni znanstveni članak
Promjene sastava ovčjeg mlijeka tokom laktacijskog perioda
Dragica Miočinović
; Institut za mlekarstvo, Novi Beograd
Mihajlo Ostojić
Julijana Vasić
Sažetak
Ovčarstvo je značajna grana stočarske proizvodnje i njegov razvoj je višestruko koristan. Veliki kompleksi zemljišta u brdsko-planinskim regijama naše zemlje najbolje se mogu koristiti preko sitne stoke - ovce. To nam jasno nameće potrebu bržeg razvoja ovčarstva. Do sada je kod nas u većini bio prisutan ekstenzivan način gajenja ovaca, što se odrazilo i na vrlo nisku proizvodnju mlijeka. Povećanje broja ovaca, izgradnja suvremenih ovčarskih farmi u kojima bi bio primijenjen najsuvremeniji način gajenja ovaca, a također i izmjena pasminskog sastava omogućili bi povećanje proizvodnje i poboljšanje kvalitete ovčjeg mlijeka.
Ključne riječi
ovčje mlijeko; sastav; laktacijski period
Hrčak ID:
109881
URI
Datum izdavanja:
2.1.1981.
Posjeta: 1.321 *