Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Fermentirani mliječni napici

Ksenija Stefanović ; Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
Branka Bačić


Puni tekst: hrvatski pdf 610 Kb

verzije

str. 67-71

preuzimanja: 575

citiraj


Sažetak

Dugogodišnjim radom na analizama fermentiranih mliječnih napitaka autori su nailazili na uzorke jogurta i kiselog mlijeka u originalnom pakovanju koji su sadržavali E. coli pozitivan. Kako se prema literaturi E. coli ne bi trebao razvijati u ovim proizvodima to je ispitano da li se u toku čuvanja jogurta i kiselog mlijeka u roku od pet dana koli titar mijenja, i kako temperatura držanja uzorka utječe na ove promjene. Rezultati su pokazali da se broj E. coli smanjuje u toku čuvanja i to brže na višoj nego na nižoj temperaturi.

Ključne riječi

mlijeko; fermentirani mliječni napici

Hrčak ID:

109885

URI

https://hrcak.srce.hr/109885

Datum izdavanja:

1.3.1981.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.249 *