Izvorni znanstveni članak
Fermentirani mliječni napici
Ksenija Stefanović
; Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
Branka Bačić
Sažetak
Dugogodišnjim radom na analizama fermentiranih mliječnih napitaka autori su nailazili na uzorke jogurta i kiselog mlijeka u originalnom pakovanju koji su sadržavali E. coli pozitivan. Kako se prema literaturi E. coli ne bi trebao razvijati u ovim proizvodima to je ispitano da li se u toku čuvanja jogurta i kiselog mlijeka u roku od pet dana koli titar mijenja, i kako temperatura držanja uzorka utječe na ove promjene. Rezultati su pokazali da se broj E. coli smanjuje u toku čuvanja i to brže na višoj nego na nižoj temperaturi.
Ključne riječi
mlijeko; fermentirani mliječni napici
Hrčak ID:
109885
URI
Datum izdavanja:
1.3.1981.
Posjeta: 1.610 *