Izvorni znanstveni članak
Neki aspekti nove tehnologije somborskog sira
Ivica Vujičić
; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Vera Vujičić
A. Hassan
; Univerzitet Assiut, Egipat
Sažetak
Somborski sir predstavlja originalni jugoslovenski sir. Tradicionalno u seljačkoj proizvodnji izrađuje se iz ovčjeg ili miješanog ovčjeg i kravljeg mlijeka, a rjeđe samo iz kravljeg mlijeka. Kao takav, ovaj sir se odavno afirmirao na jugoslovenskom tržištu. Razvojem mljekarske industrije ovaj sir se počeo proizvoditi u mljekarama uglavnom iz kravljeg mlijeka uz izvjesnu i neophodnu adaptaciju zanatskog načina izrade. Pri tome je nastojano da se sačuvaju i dobiju dobre osobine sira po kojima je bio poznat odavno na tržištu.
Ključne riječi
somborski sir; nova tehnologija
Hrčak ID:
111390
URI
Datum izdavanja:
2.4.1978.
Posjeta: 1.330 *