Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Neki aspekti nove tehnologije somborskog sira

Ivica Vujičić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Vera Vujičić
A. Hassan ; Univerzitet Assiut, Egipat


Puni tekst: hrvatski pdf 757 Kb

str. 74-78

preuzimanja: 544

citiraj


Sažetak

Somborski sir predstavlja originalni jugoslovenski sir. Tradicionalno u seljačkoj proizvodnji izrađuje se iz ovčjeg ili miješanog ovčjeg i kravljeg mlijeka, a rjeđe samo iz kravljeg mlijeka. Kao takav, ovaj sir se odavno afirmirao na jugoslovenskom tržištu. Razvojem mljekarske industrije ovaj sir se počeo proizvoditi u mljekarama uglavnom iz kravljeg mlijeka uz izvjesnu i neophodnu adaptaciju zanatskog načina izrade. Pri tome je nastojano da se sačuvaju i dobiju dobre osobine sira po kojima je bio poznat odavno na tržištu.

Ključne riječi

somborski sir; nova tehnologija

Hrčak ID:

111390

URI

https://hrcak.srce.hr/111390

Datum izdavanja:

2.4.1978.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.330 *