Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Standardizacija mlijeka u proizvodnji sira

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Bijeljac


Puni tekst: hrvatski pdf 1.034 Kb

str. 156-162

preuzimanja: 986

citiraj


Sažetak

Kemijski sastav i tehnološko svojstvo mlijeka imaju u procesima prerade neobičan značaj, jer utiču na bolju proizvodnju i kvalitetu gotovih proizvoda. Pravilno iskorištavanje sirovine je od velikog ekonomskog značaja, jer omogućava proizvodnju kvalitetnih mliječnih proizvoda uz primjenu standardizacije mlijeka. Velika količina mlijeka se upotrebljava u proizvodnji sireva, što predstavlja značajan vid iskorištavanja mlijeka, a bolje poznavanje i pravilna upotreba sirovine treba da bude zadatak istraživanja.

Ključne riječi

sir; proizvodnja; standardizacija mlijeka

Hrčak ID:

111541

URI

https://hrcak.srce.hr/111541

Datum izdavanja:

1.7.1978.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.904 *