Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

NA PAŠMANU NI NIKADA GLADA BILO… (GASTRO-LINGVISTIČKI OPIS ŽIVOTA NA OTOKU PAŠMANU)

Barbara Kolanović ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zadru


Puni tekst: hrvatski pdf 6.224 Kb

str. 47-72

preuzimanja: 311

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 6.224 Kb

str. 47-72

preuzimanja: 1.009

citiraj

Puni tekst: talijanski pdf 6.224 Kb

str. 47-72

preuzimanja: 1.023

citiraj


Sažetak

U radu se sažimaju informacije o životu stanovnika otoka Pašmana na osnovu njihove prehrane. Interes se bazira na način života koji su otočani vodili do 60.-ih godina ovog stoljeća kada na otok dolazi električna energija, a sa njom sve prednosti suvremenog života. Takav pogled unazad zanimao nas je ne samo iz kulturoloških već i iz razloga lingvističke naravi. Naime, trudili smo se popisati što veći broj dijalektalnih leksema unutar korpusa vezanog za polje prehrane i opisati karakteristike govora otoka. Popis leksema iznesenih u poglavlju o načinu pripreme nalazi se u glosaru, a o karakteristikama govora zbog prirode rada nismo mogli reći više nego se pozvati na autore kao što su: Božidar Finka, Milan Moguš, Mate Hraste, Josip Lisac i drugi.
Pašmanski čakavizam spada u sjeverozapad južnočakavskog dijalekta i odražava njegove osnovne karakteristike u leksičkom, morfološkom i fonološkom inventaru.
U kulturološkom pogledu, Pašmanu se događa isto što i drugim hrvatskim otocima, a to je izumiranje izvorne tradicije. Time dolazi i do gubljenja mnogih izraza jer se s promjenom načina života mijenja i leksik.

Ključne riječi

Hrčak ID:

111860

URI

https://hrcak.srce.hr/111860

Datum izdavanja:

20.5.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski talijanski

Posjeta: 3.146 *