Ostalo
Udio masti i sastav masnih kiselina u istarskom i dalmatinskom pršutu
Nives Marušić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Sanja Vidaček
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Tibor Janči
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Tomislav Petrak
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Helga Medić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb
Marinko Petrović
; Centar za kontrolu namirnica, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Jagićeva 31, Zagreb
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je analizirati udio masti i sastav masnih kiselina u uzorcima M. biceps femoris istarskog i dalmatinskog pršuta.
Analiziran je sadržaj zasićenih (SFA), mononezasićeniih (MUFA) i polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina. Udio masti u istarskom
pršutu bio je 7,45-21,12%, dok u dalmatinskom 9,49-21,29%. Sastav masnih kiselina istarskog i dalmatinskog pršuta nije se razlikovao; istarski i dalmatinski pršuti sadrže 39-41% SFA, 51-53% MUFA i 8% PUFA. Omjer PUFA/SFA u istarskom i dalmatinskom pršutu je 0,20 (preporuka PUFA/SFA > 0,4), dok je omjer n6/n3 iznosio 15-17. Omjer n6/n3 u pršutima, prema preporukama, je općenito blizu gornje dopuštene granice.
Ključne riječi
istarski pršut; dalmatinski pršut; sastav masnih kiselina; n6/n3
Hrčak ID:
112121
URI
Datum izdavanja:
15.8.2013.
Posjeta: 3.124 *