Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Prilog određivanju suhe tvari mlijeka

Marija Horvatić ; Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Božidar Vajić
Matilda Grüner


Puni tekst: hrvatski pdf 777 Kb

str. 40-44

preuzimanja: 471

citiraj


Sažetak

Pravilnik o životnim namirnicama predviđa procjenu kvalitete mlijeka na bazi bezmasne suhe tvari izračunate Fleischmannovom formulom. Budući da je za ovo izračunavanje potrebno poznavati osim specifične težine mlijeka i količinu masti, a Pravilnikom je predviđeno određivanje masti metodom po Gerberu i Röse-Gottliebu, to smo smatrali za potrebno usporediti dobivene rezultate za količinu suhe tvari izračunate po Fleischmannovoj formuli na bazi količine masti određene po obim metodama. Osim toga komparirani su rezultati količine bezmasne suhe tvari dobiveni sušenjem do konstantne mase i rezultati izračunati pomoću tabele dobivene transformacijom Fleischmannove formule (Zonji 1975).

Ključne riječi

mlijeko; suha tvar

Hrčak ID:

115303

URI

https://hrcak.srce.hr/115303

Datum izdavanja:

1.2.1979.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.017 *