Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj pasterizacije na fizičko-kemijska svojstva i kvalitetu mlijeka

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Bijeljac


Puni tekst: hrvatski pdf 816 Kb

str. 146-151

preuzimanja: 540

citiraj


Sažetak

Mlijeko, da bi se upotrijebilo kao namirnica treba do momenta upotrebe da sačuva karakteristične osobine. Tretiranje mlijeka visokim temperaturama, obezbjeđuje higijensku kvalitetu i određuje garanciju kvalitete, zavisno od primijenjenih metoda obrade. Dobiveni proizvod treba da posjeduje određeni fizičko-kemijski, higijenski i nutritivni karakter kod direktne upotrebe i da posluži kao kvalitetna sirovina u daljoj preradi. Ispitivanje ovih svojstava pasteriziranog mlijeka je bio osnovni cilj našeg rada.

Ključne riječi

mlijeko; pasterizacija; fizičko-kemijska svojstva; kvaliteta

Hrčak ID:

115519

URI

https://hrcak.srce.hr/115519

Datum izdavanja:

1.7.1979.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.138 *