Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj niskih temperatura na održivost sireva

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Bijeljac


Puni tekst: hrvatski pdf 989 Kb

str. 163-170

preuzimanja: 579

citiraj


Sažetak

Osnovni cilj naših ispitivanja je bio čuvanje zrelih sireva duže vrijeme na sniženim temperaturama. Ogledi su vršeni na livanjskom tvrdom siru i travničkom - bijelom, salamurenom siru. Čuvanje je bilo na temperaturama 12-13 °C, na 4 °C i na -25 °C. Poslije ogleda sirevi su ocijenjeni senzorskom metodom i analizirani. Sirevi tipa livanjskog dobro su podnosili niske temperature, a sirevi u tipu travničkog su se raspadali poslije odmrzavanja, ukoliko nisu bili proizvedeni sa nižim, procentom vlage.

Ključne riječi

sir; održivost; niske temperature; travnički sir; livanjski sir

Hrčak ID:

115977

URI

https://hrcak.srce.hr/115977

Datum izdavanja:

1.6.1982.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.180 *