Izvorni znanstveni članak
Utjecaj niskih temperatura na održivost sireva
Natalija Dozet
; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Marko Stanišić
Sonja Bijeljac
Sažetak
Osnovni cilj naših ispitivanja je bio čuvanje zrelih sireva duže vrijeme na sniženim temperaturama. Ogledi su vršeni na livanjskom tvrdom siru i travničkom - bijelom, salamurenom siru. Čuvanje je bilo na temperaturama 12-13 °C, na 4 °C i na -25 °C. Poslije ogleda sirevi su ocijenjeni senzorskom metodom i analizirani. Sirevi tipa livanjskog dobro su podnosili niske temperature, a sirevi u tipu travničkog su se raspadali poslije odmrzavanja, ukoliko nisu bili proizvedeni sa nižim, procentom vlage.
Ključne riječi
sir; održivost; niske temperature; travnički sir; livanjski sir
Hrčak ID:
115977
URI
Datum izdavanja:
1.6.1982.
Posjeta: 1.572 *