Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Inhibicijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline izoliranih iz svježeg kravljeg sira

Nevijo Zdolec orcid id orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sanja Lazić
Lidija Kozačinski
Mirza Hadžiosmanović
Ivana Filipović


Puni tekst: hrvatski pdf 236 Kb

str. 5-13

preuzimanja: 942

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 236 Kb

str. 5-13

preuzimanja: 1.299

citiraj


Sažetak

Bakterije mliječne kiseline sastavni su dio prirodne mikroflore mlijeka, a produktima svog metabolizma mogu utjecati i na sigurnost mliječnih proizvoda. Njihovo antimikrobno djelovanje odvija se preko organskih kiselina, vodikovog peroksida, ugljičnog dioksida ili bakteriocina. Svrha ovog rada bila je utvrditi sastav populacije bakterija mliječne kiseline u svježim sirevima prikupljenim na zagrebačkim tržnicama, te istražiti njihov antimikrobni potencijal. Broj bakterija mliječne kiseline određivan je metodom ISO 1524:1998, biokemijska determinacija pomoću API 50 CHL, a inhibicijsko djelovanje prema Listeria monocytogenes NCTC 10527 agar difuzijskim testom. Broj bakterija mliječne kiseline u svježim sirevima (n=10) kretao se od 5,87 do 8,38 log10 CFU g-1. Biokemijskom determinacijom izolata (n=52) utvrđene su vrste Lactococcus lactis subsp. lactis (61,54 %), Lactobacillus helveticus (23,07 %), Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris (11,54 %) te Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides (3,85 %). Inhibicijsko djelovanje prema L. monocytogenes NCTC 10527 zabilježeno je u 18 izolata.

Ključne riječi

bakterije mliječne kiseline, svježi kravlji sir, bakteriocini, sigurnost hrane

Hrčak ID:

11717

URI

https://hrcak.srce.hr/11717

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.591 *