Pregledni rad
Staphylococcus aureus u siru
Dubravka Samaržija
orcid.org/0000-0001-5577-4992
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sonja Damjanović
Tomislav Pogačić
Sažetak
Rast bakterije Staphylococcus aureus u siru tijekom proizvodnje i pohrane sira može uzrokovati stvaranje enterotoksina odgovornih za nastanak bolesti ljudi. Međutim, zbog specifičnih osobina te bakterije i složenosti sira kao medija za njihov rast, u praksi je često vrlo teško procijeniti stvarnu sposobnost preživljavanja tih patogenih bakterija u različitim vrstama sira. Osim toga, podatci iz literature o učestalosti kontaminacije i stupnju enterotoksičnosti sojeva S. aureus značajno se razlikuju. Radi objektivnije procjene potencijalnog mikrobiološkog rizika za čovjeka, zbog moguće prisutnosti bakterije S. aureus u siru, ovaj pregledni članak ukratko opisuje osnovne karakteristike bakterije S. aureus i njihov utjecaj na higijensku ispravnost sira. Također, u radu su prikazani vlastiti rezultati istraživanja prisutnosti S. aureus bakterija u tradicionalnim (autohtonim) tvrdim ovčjim sirevima proizvedenim od sirovog mlijeka.
Ključne riječi
Staphylococcus aureus; enterotoksini; sir; tradicionalni ovčji sirevi
Hrčak ID:
11764
URI
Datum izdavanja:
17.4.2007.
Posjeta: 7.379 *