Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

FRANJO MARČETIN, PERUNOVA EPIKLEZA

Đuro Franković ; Pečuh


Puni tekst: hrvatski pdf 160 Kb

str. 43-50

preuzimanja: 627

citiraj


Sažetak

U mitologiji slavenskih i baltičkih naroda pojavljuje se gromovnik Perun (Perkunas) i njegov suparnik Veles ili Volos (Velnias), bog stada – što je nastavak drevne indoeuropske tradicije u kojoj se "onaj svijet" zamišlja kao jedan veliki pašnjak – ili "zmijski skot", te oni u slavenskom i baltičkom „panteonu“ zauzimaju ključnu ulogu. Stalno se sukobljavaju, i to s razlogom; naime, Veles kada napušta svoj prostor (dno ili korijenje drveta, nizine) postaje opasan za svoga protivnika, poglavito za ljudsku zajednicu. Međutim, u svom prostoru nije opasan.
Perunovo ubojito oružje jest grom ili sjekira (u pučkoj tradiciji vjeruje se kako grom kad udari u zemlju za izvjesno vrijeme izađe na površinu; jednako tako, kamenite sjekire iz kamenog doba smatraju se gromom).
No, s vremenom je gornji sloj slavenske poganske religije razbijen te Perunovu ulogu preuzimaju sv. Ilija, sv. Mihael, donekle i sv. Petar i sv. Juraj, dok Velesovu sv. Nikola.
U ovome radu želimo naglasiti kako smo na rubu hrvatskog povijesnog i kulturnog prostora naišli na još jednu moguću Perunovu epiklezu u osobi Franje Marčetina u podravskim Martincima (Felsőszentmárton), nedaleko Szigetvára.

Ključne riječi

mitologija; epikleza; Perun – Veles; Franjo Marčetin; zmije-žene, vrag; arbor mundi – vrba, hrast; sjekira, raskomadanje; cikličnost; borba

Hrčak ID:

119572

URI

https://hrcak.srce.hr/119572

Datum izdavanja:

30.12.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.419 *