hrcak mascot   Srce   HID

Vjesnik Istarskog arhiva, Vol. 20 No. (2013.), 2013.

Pregledni rad

Povijest tartufarenja u Istri

Tanja Kocković Zaborski

Puni tekst: hrvatski, pdf (485 KB) str. 241-252 preuzimanja: 608* citiraj
APA 6th Edition
Kocković Zaborski, T. (2013). Povijest tartufarenja u Istri. Vjesnik Istarskog arhiva, 20 ((2013.)), 241-252. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/121757
MLA 8th Edition
Kocković Zaborski, Tanja. "Povijest tartufarenja u Istri." Vjesnik Istarskog arhiva, vol. 20, br. (2013.), 2013, str. 241-252. https://hrcak.srce.hr/121757. Citirano 22.01.2019.
Chicago 17th Edition
Kocković Zaborski, Tanja. "Povijest tartufarenja u Istri." Vjesnik Istarskog arhiva 20, br. (2013.) (2013): 241-252. https://hrcak.srce.hr/121757
Harvard
Kocković Zaborski, T. (2013). 'Povijest tartufarenja u Istri', Vjesnik Istarskog arhiva, 20((2013.)), str. 241-252. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/121757 (Datum pristupa: 22.01.2019.)
Vancouver
Kocković Zaborski T. Povijest tartufarenja u Istri. Vjesnik Istarskog arhiva [Internet]. 2013 [pristupljeno 22.01.2019.];20((2013.)):241-252. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/121757
IEEE
T. Kocković Zaborski, "Povijest tartufarenja u Istri", Vjesnik Istarskog arhiva, vol.20, br. (2013.), str. 241-252, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/121757. [Citirano: 22.01.2019.]

Sažetak
Geografska raznolikost i složena prošlost Istre odražava se i u prehrani stanovništva koje ovdje živi. Tijekom vremena prehrambene navike se mijenjaju, mijenja se ukus stanovništva regije, a to jednim dijelom utječe i na identitet cijele regije ili samo pojedinog njenog kraja. U želji da se istakne specifičnost i naglasi identitet, stvorena je ‘istarska kuhinja’ kao kombinacija seoskog i gradskog načina prehrane kroz bogatu povijest regije. Polovicom 20. stoljeća dolazi do povećanja platežne moći stanovništva Istre zbog orijentacije na turizam, što dovodi do brojnih promjena ‘na jelovniku’ stanovništva Istre, ali i onome kojeg nude turistima. Iako tartufi nisu bili dio tradicijske istarske kuhinje, danas se nalaze na jelovnicima u turističkim seljačkim gospodarstvima i restoranima. Rezultat je to strategije privlačenje turista bolje kupovne moći u Istru.

Hrčak ID: 121757

URI
https://hrcak.srce.hr/121757

Posjeta: 783 *