Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Dužno ponašanje učesnika u ispunjavanju obveza

Mladen Pavlović ; Sud časti pri HGK


Puni tekst: hrvatski pdf 231 Kb

str. 575-600

preuzimanja: 10.233

citiraj


Sažetak

U zasnivanju obveznih odnosa i ostvarivanju prava iz tih i takvih odnosa sudionici se često kod nas ponašaju kao da se ta načela odnose na nekog drugog, a ne na njihov obvezni odnos. Iz takvog neodgovornog ponašanja proistječu mnogostruke pravne posljedice koje ne pogađaju izravno samo sudionike takvih odnosa, nego i društvenu zajednicu u cijelosti, zbog čega nastaju mnogostruke štetne posljedice.
U radu se razmatraju neka osnovna načela koja su u uzajmanoj korelaciji glede njihove primjene s obzirom na obvezne odnose u koje sudionici obveznih odnosa stupaju dobrovoljno. Ta načela, kako netko može smatrati, nisu samo domaći proizvod, nego su proizišla iz međunarodne trgovačke teorije i prakse te potrebe njihova obveznog pridržavanja radi normalnog odvijanja prometa robe i usluga među partnerima.
Savjesnosti i poštenja, kao osnovnih i najvažnijih načela u pravnom prometu, potebno se pridržavati u zasnivanju i ispunjenju svih obveza. Dužnost ispunjenja obveza, po tomu kako su ugovorene, osnovna je pretpostavka za međusobno povjerenje i daljnju suradnju partnera. Pri tome pažnja kojom se pristupa realizaciji takvog poduhvata mora biti odgovarajuća s obzirom na vrst obveznih odnosa te, posebno, s obzirom na profesiju koja se obavlja u određenoj djelatnosti. Pri tome se ne smiju zanemariti pravila struke određene branše (grane) i djelatnosti koja se obavlja, kao ni pravni običaji i praksa što su je sudionici međusobno razvili, a za čiju su primjenu ispunjene zakonske pretpostavke. Bez takvog ponašanja, nema sigurnosti ni prosperiteta u domaćim i inozemnim poslovnim transakcijama.
U radu se razmatraju savjesnost i poštenje u zasnivanju i ispunjenju obveza, dužnost ispunjenja obveze i pravne posljedice neispunjenja te potrebna pažnja u pravnom prometu u ispunjavanju obveza, s posebnim naglaskom na primjenu pravila struke, običaja, odnosno trgovačkih običaja i prakse koju su sudionici razvili u dosadašnjim obveznim odnosima, s karakterističnim primjerima iz sudske prakse.

Ključne riječi

savjesnost i poštenje; ispunjenje obveze; dužna pažnja u ispunjenju obveze; pravila struke; običaji; trgovački običaji i međusobna praksa

Hrčak ID:

124137

URI

https://hrcak.srce.hr/124137

Datum izdavanja:

27.6.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 11.354 *