hrcak mascot   Srce   HID

Izlaganje sa skupa

Utjecaj uzgoja grahorice i zobi u plodoredu na značajke tla

Andrija Špoljar
Miomir Stojnović
Dragutin Kamenjak
Nada Dadaček
Marcela Andreata-Koren

Puni tekst: hrvatski, pdf (152 KB) str. 127-135 preuzimanja: 274* citiraj
APA 6th Edition
Špoljar, A., Stojnović, M., Kamenjak, D., Dadaček, N. i Andreata-Koren, M. (2001). Utjecaj uzgoja grahorice i zobi u plodoredu na značajke tla. Agriculturae Conspectus Scientificus, 66 (2), 127-135. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/12445
MLA 8th Edition
Špoljar, Andrija, et al. "Utjecaj uzgoja grahorice i zobi u plodoredu na značajke tla." Agriculturae Conspectus Scientificus, vol. 66, br. 2, 2001, str. 127-135. https://hrcak.srce.hr/12445. Citirano 15.11.2019.
Chicago 17th Edition
Špoljar, Andrija, Miomir Stojnović, Dragutin Kamenjak, Nada Dadaček i Marcela Andreata-Koren. "Utjecaj uzgoja grahorice i zobi u plodoredu na značajke tla." Agriculturae Conspectus Scientificus 66, br. 2 (2001): 127-135. https://hrcak.srce.hr/12445
Harvard
Špoljar, A., et al. (2001). 'Utjecaj uzgoja grahorice i zobi u plodoredu na značajke tla', Agriculturae Conspectus Scientificus, 66(2), str. 127-135. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/12445 (Datum pristupa: 15.11.2019.)
Vancouver
Špoljar A, Stojnović M, Kamenjak D, Dadaček N, Andreata-Koren M. Utjecaj uzgoja grahorice i zobi u plodoredu na značajke tla. Agriculturae Conspectus Scientificus [Internet]. 2001 [pristupljeno 15.11.2019.];66(2):127-135. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/12445
IEEE
A. Špoljar, M. Stojnović, D. Kamenjak, N. Dadaček i M. Andreata-Koren, "Utjecaj uzgoja grahorice i zobi u plodoredu na značajke tla", Agriculturae Conspectus Scientificus, vol.66, br. 2, str. 127-135, 2001. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/12445. [Citirano: 15.11.2019.]

Sažetak
Istraživan je utjecaj grahorice i zobi u plodoredu na pedofizikalne, pedomehaničke i pedokemijske značajke. Obavljena su dvogodišnja istraživanja na proizvodnoj površini od 4 ha, gdje su za svaku kulturu posebno u tri navrata uzimani pojedinačni uzorci tla za fizikalne i kemijske analize tla. Paralelno su uzimani prosječni uzorci za kemijske analize. Grahorica je, kao prva kultura i pretkultura za zob, ostavila povoljne uvjete u tlu. U vrijeme žetve i na početku vegetacije ustanovljena je najmanja opasnost od stvaranja pokorice i zbijanja tla uslijed obrade, a sadržaj dušika povećan je za 20%. Zob je kao naredna kultura u plodoredu uvjetovala pogoršanje stanja prvenstveno kemijskih značajki tla. Nakon žetve zobi također je ustanovljena povećana opasnost od stvaranja pokorice i zbijanja tla uslijed obrade.

Ključne riječi
grahorica; zob; plodored; značajke tla

Hrčak ID: 12445

URI
https://hrcak.srce.hr/12445

[engleski]

Posjeta: 893 *