hrcak mascot   Srce   HID

Izlaganje sa skupa

Sintetski glikokonjugati: model za proučavanje biomolekularnih procesa i šećerima potaknutih neenzimskih preobrazbi peptida/proteina

Š. Horvat

Puni tekst: hrvatski, pdf (915 KB) str. 115-122 preuzimanja: 308* citiraj
APA 6th Edition
Horvat, Š. (2007). Sintetski glikokonjugati: model za proučavanje biomolekularnih procesa i šećerima potaknutih neenzimskih preobrazbi peptida/proteina. Kemija u industriji, 56 (3), 115-122. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/12659
MLA 8th Edition
Horvat, Š.. "Sintetski glikokonjugati: model za proučavanje biomolekularnih procesa i šećerima potaknutih neenzimskih preobrazbi peptida/proteina." Kemija u industriji, vol. 56, br. 3, 2007, str. 115-122. https://hrcak.srce.hr/12659. Citirano 28.10.2020.
Chicago 17th Edition
Horvat, Š.. "Sintetski glikokonjugati: model za proučavanje biomolekularnih procesa i šećerima potaknutih neenzimskih preobrazbi peptida/proteina." Kemija u industriji 56, br. 3 (2007): 115-122. https://hrcak.srce.hr/12659
Harvard
Horvat, Š. (2007). 'Sintetski glikokonjugati: model za proučavanje biomolekularnih procesa i šećerima potaknutih neenzimskih preobrazbi peptida/proteina', Kemija u industriji, 56(3), str. 115-122. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/12659 (Datum pristupa: 28.10.2020.)
Vancouver
Horvat Š. Sintetski glikokonjugati: model za proučavanje biomolekularnih procesa i šećerima potaknutih neenzimskih preobrazbi peptida/proteina. Kemija u industriji [Internet]. 2007 [pristupljeno 28.10.2020.];56(3):115-122. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/12659
IEEE
Š. Horvat, "Sintetski glikokonjugati: model za proučavanje biomolekularnih procesa i šećerima potaknutih neenzimskih preobrazbi peptida/proteina", Kemija u industriji, vol.56, br. 3, str. 115-122, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/12659. [Citirano: 28.10.2020.]

Sažetak
Raširenost kompleksnih ugljikohidrata i glikokonjugata u prirodi odraz je važnosti koju takvi spojevi imaju u procesima međustaničnog prijenosa informacija. Poznavanje složenih procesa na molekularnoj razini i struktura molekula koje su u njega uključene preduvjeti su za razumijevanje uloge glikokonjugata u prirodi te uspješnu intervenciju u slučaju bolesti, dakle za razvoj odgovarajućih terapeutika.
Za bolje razumijevanje bioloških procesa u kojima sudjeluju kompleksne ugljikohidratne molekule od velike su važnosti modelni sustavi koji omogućuju spoznavanje mehanizama kemijskih reakcija i biomolekularnih procesa. Prednost takvih modela je dobra strukturna definiranost, za razliku od biomakromolekula koje se odlikuju heterogenošću u strukturi i konformaciji. U ovom radu dan je prikaz opsežnih istraživanja koja uključuju kemijske preinake peptida s ciljem dobivanja bioaktivnih glikokonjugata različitih struktura. Nadalje, objašnjen je utjecaj šećernog dijela molekule i pojedinih strukturnih parametara na fizikalno-kemijska svojstva, biološku aktivnost i stabilnost ishodnih bioaktivnih peptidnih spojeva.
Značaj spontane reakcije raznih prirodnih amino-spojeva (peptidi, proteini) s karbonilnim spojevima (ugljikohidrati, oksoaldehidi), kako u biološkim sustavima tako i u prehrambenoj industriji, još uvijek nije potpuno razjašnjen. Stoga će biti predstavljena istraživanja koja se odnose na određivanje čimbenika koji utječu na raspodjelu produkata neenzimske glikacije endogenog opioidnog peptida, Leu-enkefalina s aldoheksozama. Razumijevanje tih spontanih reakcija i izolirani modelni spojevi omogućit će praćenje i objašnjenje kompleksnih procesa kojima podliježu peptidi/proteini na molekularnoj razini u prisustvu šećera te utjecaj glikacije na fiziološko djelovanje ishodnog amino-spoja.

Ključne riječi
bioaktivnost; enkefalin; glikacija; glikokonjugati; opioidni peptidi; sinteza

Hrčak ID: 12659

URI
https://hrcak.srce.hr/12659

[engleski]

Posjeta: 617 *