Pregledni rad
PROIZVODNJA MESA OD NEKASTRIRANIH MUŠKIH SVINJA
Emilija Cimerman
; Savjetodavna služba, Savska cesta 41, 10000 Zagreb
Goran Kušec
; 2Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek
B. Lukić
; 2Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek
Ivona Djurkin Kušec
; 2Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek
Kristina Budimir
; 2Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, 31000 Osijek
T. Koturić
; Savjetodavna služba, Savska cesta 41, 10000 Zagreb
Sažetak
Proizvodnja nekastriranih u odnosu na kastrirane nerastove je unosnija i profitabilnija, jer nekastrirani nerastovi očituju bolja svojstva kvalitete mesa s većim udjelom mišićnog tkiva i većim sadržajem proteina u odnosu na kastrate. No, jedan od ključnih problema u proizvodnji nekastriranih nerastova je neodgovarajuća
senzorska kvaliteta mesa, odnosno neugodan i oštar miris te okus koji je većini potrašača neprihvatljiv. Steroidni hormoni testisa, androstenon i razloženi L-triptofan skatol, glavni su spojevi odgovorni za takav miris i okus svinjskog mesa. Razina androstenona
u tkivu nerastova povezuje se sa spolnom zrelošću dok razina skatola
ovisi o uvjetima okruženja i hranidbe. Pritom je ustanovljeno da nerastovi za klanje uzgojeni na organski način ne osiguravaju pouzdano smanjenje neugodnih mirisa i okusa mesa. Jedan od predloženih načina smanjenja neugodnih mirisa i okusa mesa nerastova je hranidba čistim žitricama, cikorijom i hidrolizirajućim taninom. Nadalje, postupci kod transporta prije klanja doprinose povećanju razine stresa, a time i povećanju androstenona i skatola u adipoznom tkivu nerastova. Kod genetskih utjecaja postoje oprečna mišljenja, gdje se s jedne strane ne može dokazati i potvrditi učinak genotipa na neugodne mirise i okus mesa nerasta, a s druge strane
se vjeruje kako će rezultati selekcije doprinijeti smanjenju rizika glede ovog važnog senzorskog svojstva mesa nekastriranih nerastova. U mnogim zemljama imunokastracijom nerastova izbjegla se visoka razina androstenona i skatola te se neugodan okus i miris mesa sveo na najmanju razinu. Zbog dobrobiti životinja očekuje
se ukidanje kastracije od 1. siječnja 2018. godine u zemljama EU. Zbog toga je od velike važnosti pronaći druga rješenja vezana uz navedene probleme.
Ključne riječi
nekastrirani nerast; androstenon; skatol; neugodni mirisi i okusi mesa (boar taint)
Hrčak ID:
128024
URI
Datum izdavanja:
2.10.2014.
Posjeta: 8.659 *