Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Rekonstrukcija postava prve restauratorske izložbe u Hrvatskoj

Sagita Mirjam Sunara ; Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 928 Kb

str. 35-46

preuzimanja: 614

citiraj


Sažetak

Početkom 1946. godine Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu priredio je didaktičku izložbu o konzerviranju i restauriranju umjetnina; prvu takvu izložbu u Hrvatskoj. Po svemu sudeći, autor izložbe bio je Zvonimir Wyroubal, voditelj restauratorske radionice Muzeja.
Premda izložba nije bila popraćena katalogom, njezin se likovni postav može gotovo do u detalje rekonstruirati na temelju nekoliko arhivskih dokumenata. U radu se prvi put navode umjetnine koje su bile prikazane na izložbi, opisuje njihov razmještaj u izložbenom prostoru i donosi sadržaj legendi koje su ih pratile.
Većina izloženih umjetnina pripadala je repertoaru predmeta koji su početkom Drugog svjetskog rata evakuirani iz pravoslavnih crkava i manastira na području Nezavisne Države Hrvatske i preneseni u Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu; u radu se sažeto opisuje akcija spašavanja tih umjetnina i njezino značenje za osnivanje prve javne restauratorske radionice u Hrvatskoj.

Ključne riječi

konzerviranje – restauriranje; izložba; Muzej za umjetnost i obrt; Zvonimir Wyroubal; Vladimir Tkalčić; Drugi svjetski rat

Hrčak ID:

129542

URI

https://hrcak.srce.hr/129542

Datum izdavanja:

20.11.2014.

Posjeta: 1.289 *