Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Fonacija osoba s afazijom

Tatjana Prizl Jakovac
Behul Brestovci


Puni tekst: hrvatski pdf 5.104 Kb

str. 171-177

preuzimanja: 644

citiraj


Sažetak

Istraživanje je usmjereno na temeljne karakteristike fonacije (trajanje, Fo, shimmer i jitter) u osoba s oštećenjem mozga bez obzira na vrstu afazije.
Najvažnijim čimbenicima za nastanak glasa možemo smatrati: dah (energija, početna sila, nužna za nastanak glasa), glasiljke (materija koja proizvodi ton) i rezonatore (šupljine koje glasu daju konačnu čujnost). U nastanku glasa sudjeluju i izgovorni organi (artikulatori) koji sudjeluju u stvaranju govornih zvukova tj. moduliraju zračnu struju te tko stvaraju specifična zvukovna ostvarenja- glasove. Koordiniranim radom respiracije, fonacije, rezonancije i artikulacije nastaje kvalitetan glas koji je nosilac brojnih informacija i doprinosi samoj razumljivosti govora koja je neosporno poremećena kod osoba s afazijom.
Cilj ovog rada je odrediti trajanje fonacje samoglasnika "a" te osobine osnovnog larigealnog tona (Fo) i ispitati postoje li statistički značajne razlike u shimmer-u i jiutter-u u osoba s oštećenjem čeonog režnja lijeve ili desne polutke mozga. U ispitivanje je uljučeno 12 osoba s afazijom, oba spola u dobi od 18-56 godina. Statistička obrada podataka nije potvrdila razlike ispitanika s obzirom na mjesto oštećenja mozga. Akustička analiza pokazala je da osobe s afazijom uzrokovanom oštećenjem desne strane mozga imaju više vrijednosti osnovnog laringealnog tona (Fo), ali kraće trajanje fonacije.Akustička analiza osnovnog laringealnog tona, jitter-a i shimmer-a pokazuje da su karakteristike glasa promijenjene kod ispitanika s lijevim i desnim čeonim oštećenjem u odnosu na standardne vrijednosti. Temor je bio zajednička značajka ispitanika s afazijom uzrokovanom oštećenjem lijevog dijela mozga.
Problem poremećaja glasa u osoba s afazijom rijetko se spominje i u domaćoj i u stranoj literaturi. razlozi dijelom leže i u teškoći konstruiranja znanstveno prikladnog uzorka ispitanika. Idealna studija uključivala bi podjednake, ograničene ozljede u svakoj polutki mozga, što je teško ostvariti. Postoje teškoće u interpretaciji rezultata istraživanja moždanih oštećenja, jer su moždani procesi vrlo kompleksan susutav gdje promjena jednog dijela tog sustava uzječe na cjelokupnu njegovu reorganizaciju.

Ključne riječi

fonacija; afazija; oštećenja mozga

Hrčak ID:

13030

URI

https://hrcak.srce.hr/13030

Datum izdavanja:

12.12.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.058 *