Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ŽENE KOJE ČINE KAZNENA DJELA

Ana Jadrešin ; Centar za dijagnostiku, Uprava za zatvorski sustav, Zagreb, Hrvatska
Jelena Mustapić ; Centar za dijagnostiku, Uprava za zatvorski sustav, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 109 Kb

str. 129-135

preuzimanja: 1.253

citiraj


Sažetak

Brojna istraživanja populacije počinitelja kaznenih djela pokazuju da žene čine značajno manji broj kaznenih djela u odnosu na muškarce, naročito kada su u pitanju nasilni zločini. Tradicionalna uloga žene u društvu podrazumijeva ideju žene kao slabijeg spola i središta obiteljskog života, što se nužno odražava i na različitu stigmatizaciju žena i muškaraca počinitelja kaznenih djela. Kriminološka istraživa-nja dugo su bila uglavnom usmjerena na muškarce jer se smatralo da žene nisu u mogućnosti počiniti teža kaznena djela. Velika razlika između muških i ženskih po-činitelja kaznenih djela daje prostora za daljnje istraživanje bioloških, psiholoških i socioloških čimbenika koji utječu na počinjenje kaznenih djela.
Ovo istraživanje provedeno je na uzorku žena počiniteljica kaznenih djela kojima je izrečena kazna zatvora, a koje su prošle dijagnostičku obradu u Centru za dijagno-stiku u Zagrebu u razdoblju od kolovoza 2011. do kolovoza 2012. godine. Istraži-vanje je usmjereno na analizu, sintezu i predstavljanje psiholoških i sociodemo-grafskih karakteristika zatvorenica te vrsta i karakteristika kaznenih djela koja su počinile.
Zaključak istraživanja upućuje na mogućnosti daljnjih istraživanja kriminaliteta žena, kao i na moguće primjene stečenih saznanja u prevenciji istoga.

Ključne riječi

žene; nasilni zločini; stigmatizacija; kriminalitet

Hrčak ID:

131222

URI

https://hrcak.srce.hr/131222

Datum izdavanja:

10.12.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 2.731 *