Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Slavonski Brod-Galovo, arheološka istraživanja 2006.

Kornelija Minichreiter


Puni tekst: hrvatski pdf 2.081 Kb

str. 26-30

preuzimanja: 678

citiraj


Sažetak

Tijekom ljeta 2006. g. Institut za arheologiju iz Zagreba i Muzej brodskog Posavlja iz Slavonskog Broda, proveli su desetu fazu sustavnih arheoloških istraživanja ranoneolitičkog naselja starčevačke kulture na zemljištu Galovo u Slavonskom Brodu. U radovima istražena je površina od 200 m2, koja se nadovezala na južnoj i zapadnoj strani na iskopanu površinu u proteklim godinama. U stambenom dijelu naselja istražena je radna zemunica 207 koja se nalazila sjeveroistočno uz radnu zemunicu 205/206. Zemunica se sastojala od pet manjih radnih prostora u kojima su otkrivene kalotasta krušna peć i otvoreno ognjište. Velika izdužena lončarska peć s ložištem u zemunici 205 bila je izgrađena u prostoru između obje radne zemunice. Među glinenim posuđem – loncima i zdjelama kuglastoga ili polukuglastog oblika, posuđe grube fakture bilo je ukrašeno urezivanjem, utiskivanjem, ubadanjem i plastičnim modeliranjem.
Posude fine fakture obojene crvenom bojom bile su ukrašene tamnosmeđim pravolinijskim motivima, a na nekoliko ulomaka motivi kapljica i crtica bili su izvedeni bijelom bojom. Otkriće bijelo slikanih posuda ukazuje na istodobnost obje radne zemunice, što uvrštava i zemunicu 207/208, istraženu 2006. g., u stariju fazu naselja – bijeli Linear A, koji je S. Dimitrijević označio kao stariju fazu stupnja Linear A starčevačke kulture. Među posebnim nalazima otkriveni su: noge žrtvenika, glineni pršljenovi (nakit ili zamašnjak za vreteno), glineni projektil (za praćku u lovu na životinje), nekoliko komada obrađene kosti i koštana šivaća igla – šilo.

Ključne riječi

Slavonski Brod; Galovo; sustavna arheološka istraživanja; naselje; starčevačka kultura; rani neolitik; posuđe s bijelo slikanim motivima; stupanj bijeli Linear A

Hrčak ID:

13229

URI

https://hrcak.srce.hr/13229

Datum izdavanja:

5.6.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.687 *