Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ZBRINJAVANJE NEMETALNE KOMPONENTE TISKANIH PLOČICA

Aleksandra Anić Vučinić orcid id orcid.org/0000-0001-9257-0198 ; Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Varaždin, Hrvatska
Dinko Vujević ; Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Varaždin, hrvatska
Vitomir Premur ; Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Varaždin, Hrvatska
Ivana Melnjak orcid id orcid.org/0000-0003-2296-1059 ; Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Varaždin, Hrvatska
Dario Canjuga ; Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Varaždin, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 3.683 Kb

str. 67-76

preuzimanja: 280

citiraj


Sažetak

Tiskane pločice (TP) predstavljaju 3 do 5% mase EE otpada, ali su ujedno njegov najsloženiji dio, s najvrijednijim ali i najopasnijim komponentama. Tehnologija recikliranja TP-a s ciljem iskorištavanja vrijednih metala je usvojena, no zbog složenosti procesa, ograničeno se primjenjuje. Približno 70% mase TP-a predstavlja nemetalna komponenta (NMF) odnosno plastika, keramika, staklo i slično bez tržišne vrijednosti. Procjenjuje se da u RH godišnje nastane između 350 i 600 t NMF-e. Zbog sastava i sadržaja štetnih spojeva i elemenata opasni je otpad, koji se u nerazvijenim zemljama uglavnom odlaže, dok ga razvijene spaljuju uz znatne troškove.
Rad se bavi ispitivanjem postupka, koji koriste NMF kao sirovinu u proizvodnji betona. Uz kratki pregled zbrinjavanja TP-a i NMF-e, u radu se daje i pregled dosadašnjih svjetskih iskustva u zbrinjavanju NMF inkapsuliranjem u beton ili cement. U radu su prikazani i dobiveni rezultati istraživanja - laboratorijska ispitivanja čvrstoće betona s NMF-om kao punilom. U ispitivanjima se 5% mineralnog agregata supstituiralo NMF-om različite granulacije te se ispitala tlačna čvrstoća kocki starih 7 odnosno 28 dana. Temeljem dobivenih rezultata dane su smjernice za nastavak ispitivanja s ciljem korištenja NMF-a kao repromaterijala.
Učinkovitost inkapsuliranja štetnih tvari određena je ispitivanjem eluata u standardnim uvjetima.

Ključne riječi

tiskane pločice, nemetalna komponenta, beton

Hrčak ID:

132727

URI

https://hrcak.srce.hr/132727

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 782 *