Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

EKOLOŠKI POKRETI U JUGOSLAVIJI. Građa za proučavanje razdoblja 1971-1991

Zoran Oštrić ; Zelena akcija Zagreb, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 24.830 Kb

str. 83-104

preuzimanja: 1.245

citiraj


Sažetak

Razmatrajući ekološki pokret u bivšoj Jugoslaviji, autor razlikuje tri razdoblja: (1) pokušaj osnivanja pokreta početkom 70-tih godina i kasnije opadanje; (2) kriza legitimnosti sistema i pojava ekološkog pokreta sredinom 80-tih; (3) pokušaj ujedinjavanja i pojava zelenih stranki krajem 80-tih i početkom 90-tih godina.
Ekološke borbe autor razmatra kao sukob "svijeta života" i sistema, pri čemu polazi od analitičke definicije Alberta Meluccija: društveni pokret je oblik kolektivne akcije zasnovan na solidarnosti, koji unosi konflikt i ruši li-mite sistema unutar kojeg se akcija zbiva.
Naročit značaj u sklopu ekološkog pokreta u bivšoj Jugoslaviji ima-o je vrlo jak i masovan antinuklearni pokret.
Treba razlikovati spontane lokalne proteste i samoorganiziranje građana od spontanističkih ekoloških skupina koje zastupaju alternativne vrijed-nosti i načela djelovanja.
Krizom političkog sistema ekološki pokret ne uspijeva se, osim u Sloveniji, organizirati u značajnu društvenu i političku snagu. Dominacija uže po-litičkih i državotvornih tema stavlja ga na marginu. Sredinom 70-tih godina sistem uspijeva suzbiti spontanu ekološku akciju, ali desetak godina kasnije to više ni-je u stanju. Ekološki pokret pridonio je rušenju sistema, ali odnos sukobljenih strana nije se bitno promijenio. To je najvidljivije u slučaju nuklearne energije.

Ključne riječi

antinuklearni pokret; društveni sukobi; društveni pokret; ekološki pokret; zeleni

Hrčak ID:

136632

URI

https://hrcak.srce.hr/136632

Datum izdavanja:

15.1.1992.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 2.750 *