Izvorni znanstveni članak
STATUS SELENA KRAVA I OVACA OVISNO O REGIONALNOJ RAZLIČITOSTI I HRANIDBENOJ PRAKSI NA MALIM FARMAMA SREDIŠNJE BOSNE I ISTOČNE SLAVONIJE
Emir Džomba
; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Mirha Đikić
; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Zdenko Lončarić
; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Drena Gadžo
; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
V. Ivezić
; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Salko Muratović
; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Marcela Šperanda
; Poljoprivredni fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Bal Ram Singh
; University of Life Sciences, P.O. Box 5003, NO-1432 Ås Norway
Sažetak
Na području Centralne Bosne i Istočne Slavonije provedena je studija u cilju utvrđivanja povezanosti sadržaja selena u tlu, različite hranidbene prakse i vrste životinja sa statusom selena krava i ovaca. Ukupno je prikupljeno 85 uzoraka krvi krava i 39 uzoraka krvi ovaca tijekom 2012 godine. Paralelno, uzeti su uzorci tla i dominantno korištenih krmiva proizvedenih na farmi. Upitnikom su prikupljeni relevantni podaci o karakteristikama hranidbe na farmi. Sadržaj selena u krvi životinja utvrđen je atomskom apsorpcijskom spektroskopijom - hidridna tehnika dok su indukcijska spregnuta plazma i optička emisijska spektroskopija poslužile za utvrđivanje sadržaja selena u tlu. Primijenjen je model višestruke linearne regresijske (VLR) analize sadržaja selena u krvi kao funkcije lokaliteta (sadržaja selena u tlu), vrste (krave, ovce) te hranidbene prakse (korištenja standardnih krmnih smjesa, žitarica, dodataka selena) na farmama. Rezultati ukazuju na nizak sadržaj selena (<0,5 mg/kg) u svim ispitivanim tlima te prema tome, i nizak sadržaj selena u proizvedenim krmivima, što je posebno izraženo za područje centralne Bosne. Nasuprot tome, sadržaj selena u krvi krava je bio zadovoljavajući, a osobito na području istočne Slavonije, što je rezultat intenzivnije hranidbe. Sadržaj selena u krvi ovaca na oba područja bio je nezadovoljavajući. Pri ispitivanju izvora varijabilnosti sadržaja selena u krvi životinja ustanovljen je značajan stupanjski logistički regresijski model (F3,111 = 80,939; p<0,005; R2= 0,678). Na sadržaj selena u krvi životinja značajan utjecaj su imali lokalitet (Beta = 0,587; p<0,005) te primjena standardnih krmnih smjesa (Beta = 0,778; p<0,005) i korištenje žitarica (Beta = 0,17; p<0,05) u hranidbi životinja. Vrsta životinja i dodavanje selena u hranidbi nije imala signifikantan utjecaj na status selena u ovome modelu.
Ključne riječi
status selena; preživači; hranidbena praksa; VLR
Hrčak ID:
139636
URI
Datum izdavanja:
13.5.2015.
Posjeta: 1.228 *